De invloed van weer op het zwembad

De invloed van weer op het zwembad

De invloed van weer op het zwembad

Hoe beïnvloedt het weer waterkwaliteit van je zwembad?

Het weer kan op verschillende manieren een invloed hebben op de waterkwaliteit van je zwembad. Per weerstype overlopen we kort waar u best rekening mee houdt.

Bij langdurig warm weer

In de zomer kunnen we met wat geluk genieten van lange periodes van warm weer. Dan hebben we het over twee weken stabiel weer van ongeveer 25° C of langer.

Tijdens dergelijke periodes zal het water uit het zwembad sneller gaan verdampen. Let op: dit kan over enkele cm’s per dag gaan. Belangrijk is om het water in die periode zeker aan te vullen.

In zo’n warme periode wordt het zwembad vaker gebruikt dan gemiddeld. Dit zorgt voor een stijging in het verbruik van onderhoudsproducten. Zorg dat je voldoende voorraad hebt en dat je dagelijks de waterkwaliteit bijstuurt.

Hou je de waterkwaliteit enkele dagen niet in het oog dan stijgt de kans op algengroei snel. Ben je een weekendje weg of een week op reis, zorg dan dat er iemand de waterkwaliteit komt testen en bijsturen.

Maar er zijn natuurlijk veel voordelen aan het goede weer. Zo hoeft de verwarming niet te werken aangezien de temperatuur amper daalt ’s nachts en niemand behoefte heeft aan een zwembad van meer dan 30°C.

Bij veel zon

Kan je de hele dag genieten van de zon, dan kan je optimaal van je zwembad genieten. Maar na een dagje zwemmen controleer je best de waterkwaliteit.

De vele uren zonneschijn zorgen ervoor dat de chloor sneller verdwijnt. De UV-stralen van de zon breken namelijk de chloor af. Na een zonnige dag controleer je best de chloorwaarde.

Wanneer de zon veel uren klopt, zal het zwembad meer gebruikt worden. Ook dat zorgt ervoor dat de producten sneller hun effect verliezen. Na een dagje aan het zwembad test je de waterkwaliteit en voeg je de nodige producten toe.

Bij goed weer stijgt de kans op algengroei. Daarom is het in die periode extra belangrijk om de waterkwaliteit en vooral de chloorwaarde op peil te houden.

Bij veel zon
Bij onweer

Bij onweer

Zowel in de zomer als in de winter kunnen zware onweders voorkomen. Vaak gaat zo’n onweer gepaard met hagelstenen. Het zijn die hagelstenen die voor schade aan de rolluiklamellen zorgen. Wil je die schade vermijden, doe het rolluik dan open voor de aanvang van het onweer. Dan zitten de lamellen beschermt in de rolluikbak.

Naast de hagelschade kan ook de regenval een invloed hebben op de waterkwaliteit van het zwembad. Meet na elk onweer de pH- en chloorwaarde van het zwembad en pas die waardes aan indien noodzakelijk.

Bij zware regenval

Bij zware regenval

Valt er op korte tijd veel water in de lucht dan heeft dat zijn effect op de waterkwaliteit. Eerst en vooral zorgt de regenval ervoor dat de chemische stoffen in het water verdund worden. Hierdoor verdwijnt de balans in het water. Daarom raden we aan om de waterkwaliteit te controleren na een dag met zware buien.

Daarnaast zorgt regen ervoor dat er veel bacteriën en ander vuil in het water terecht komen. Dat is een aanval op de actieve chloor. Na een zware regenbui zal de actieve chloor dalen. Deze dien je dus opnieuw op peil te brengen.

Vooraleer je daaraan begint, controleer je best even de pH-waarde. Pas als die in evenwicht is, kunnen de andere chemische stoffen in het zwembad op peil gebracht worden.

Bij het begin van de lente

Wanneer de lente start, is het opnieuw tijd om het zwembad klaar te maken voor de zomer. Verwijder daarvoor eerst al het vuil uit het zwembad met behulp van een schepnet.

Controleer vervolgens de goede werking van de filterinstallatie. Als die goed functioneert, kan je overgaan tot het aanpassen van de waterkwaliteit.

Daarvoor geldt een simpele volgorde. Breng eerst de pH-waarde tussen de 7.2 en 7.6 pH. Als die pH-waarde constant is, breng je de chloorwaarde op peil met chloorgranulaat.

Test vervolgens wekelijks 2 keer de waterkwaliteit en pas aan waar nodig.

Bij het begin van de lente

Tijdens de Herfst:

In de nazomer kan je zwembad vaak nog lang gebruiken. Eenmaal oktober begint, worden de meeste zwembaden klaar gemaakt voor de winter. Zolang het zwembad niet winterklaar is gemaakt, dien je op z’n minst wekelijks de waterkwaliteit te testen en bij te sturen.

Eenmaal je zeker bent dat je niet meer wil zwemmen, dan kan je het zwembad best winterklaar maken.

Heb je last van bladeren in de tuin, dan kan je best een winterzeil over het zwembad plaatsen. Zo’n winterzeil zorgt ervoor dat er geen bladeren in het zwembad terecht komen. Daardoor blijft de waterkwaliteit beter onder controle en heb je minder werk om het zwembad zwemklaar te maken in de lente.

Tijdens de Herfst:
Tijdens de wintermaanden

Tijdens de wintermaanden:

Vanaf november tot eind februari dien je amper onderhoudstijd te voorzien voor je zwembad. De waterkwaliteit hoef je niet te controleren zolang je niet beslist te zwemmen. Die breng je gewoon in maart terug in orde. Wel raden we aan om bij de overwintering en in februari wat winterproduct aan het zwembad toe te voegen.

Van algengroei kan ook geen sprake zijn, aangezien algen pas groeien in een omgeving van meer dan 15° C.

Wat je best wel doet, is het water laten circuleren in de leidingen. Zo vermijd je vorstschade en hou je de leidingen in beweging. Dat zorgt voor een betere opstart in de lente.