Hoe moet je een zwembad schoonmaken?

Hoe kan je zwembadbodem schoonmaken

Het vuil kan je van de zwembadbodem verwijderen door gebruik te maken van een manuele zwembadstofzuiger. Hieronder vind je terug hoe je zo’n manuele stofzuiger moet gebruiken.

  • Eerst en vooral dien je de manuele stofzuiger te bevestigen aan de telescopische steel. Hiervoor maak je gebruik van het eenvoudige kliksysteem.
  • Vervolgens schuif je de vlottende stofzuigerslang op het aanzuigpunt van de stofzuiger
  • Plaats de stofzuiger in een hoek van het zwembad en breng de stofzuiger samen met de stofzuigerslang naar de bodem.
  • Neem nu de stofzuigerslang vast ter hoogte van de waterlijn. Druk de slang verticaal meter per meter onder de waterlijn tot je het uiteinde van de slang hebt bereikt. Op die manier wordt de stofzuigerslang ontlucht. Doe je dat niet, dan zal je zwembadpomp stuk gaan.
  • Na het ontluchten van de stofzuigerslang kan je slang aansluiten aan de stofzuigeraansluiting of aan de skimmer. Indien je dat wenst, kan je daarvoor een Skimvac gebruiken. Dan kan je het filtermandje op zijn plaats blijven zitten.
  • Om goed te kunnen stofzuigen moet de volledige zuigkracht gaan naar de stofzuigeraansluiting. Het kan nodig zijn om bepaalde leidingen tijdelijk af te sluiten. Denk hierbij aan de skimmers en de bodemzuigers. Je kan deze leidingen afsluiten met behulp van de bolkranen aan de filterinstallatie.
Stofzuiger

Zo is alles klaar om het zwembad schoon te maken. Ga met de stofzuiger over de zwembadbodem en zuig het vuil op. Probeer zo weinig mogelijk het andere vuil op te woelen. Ga dus voorzichtig te werk.

Merk je dat de zuigkracht van de stofzuiger verminderd, voer dan een terugspoeling of backwash uit van de zandfilter. Zo wordt de zandfilter schoongemaakt. Na enkele minuten is de zuigkracht terug goed en kan je het zwembad verder stofzuigen.

Is de zwembadbodem helder, doe dan nog een backwash en zet de filter terug in zijn oorspronkelijke stand. Verwijder de manuele stofzuiger en de vlottende slang en zet de bolkranen terug in hun oorspronkelijke stand. Spring in het zwembad en start met genieten!

Vind je dit systeem te ingewikkeld of wil je geen tijd verliezen met het stofzuigen van het zwembad? Neem dan een kijkje tussen onze zwembadrobots. Deze automatische zwembadstofzuigers maken het zwembad schoon zonder tussenkomst van de eigenaar.

Hoe kan je de zwembadwand schoonmaken?

Op de wand van het zwembad kan je aan de waterlijn soms wat witte kalkaanslag vaststellen. Dit kan je eenvoudig schoonmaken met behulp van een spons en HTH Borkler Gel. Dat is een product specifiek ontworpen voor het verwijderen van die kalkaanslag.

Laat het water hiervoor enkele centimeter zakken. Doe het product op de spons en wrijf over de kalkaanslag aan de waterlijn.

Idealiter laat je het product enkele minuten inwerken alvorens je het product afspoelt met het zwembadwater. Laat daarna het zwembadwater weer bijvullen. Dit product is niet gevaarlijk, je mag dus onmiddellijk verder zwemmen.

Hoe houd je het zwembadwater schoon?

Het zwembad schoonhouden is meer dan alleen het schoonmaken van de bodem en de waterlijn. Je dient ook voldoende te filteren. Wij raden aan om in de zomer toch minimaal 12u te filteren per dag. Zo worden alle vuildeeltjes zo snel mogelijk uit het water gefilterd.

Om de waterkwaliteit gezond te houden, dien je onderhoudsproducten aan het zwembad toe te voegen. Zorg er eerst voor dat de zuurtegraad of pH-waarde correct is. Om te kunnen zwemmen, moet die tussen 7.0 en 7.6 zijn, het ideaal is 7.2 pH.

Testkit

Test hiervoor de waterkwaliteit met een testkit. Indien nodig voeg je dan pH Plus of pH Min toe aan het water.

Het zwembad ontsmet je best ook tegen bacteriën. Hiervoor kan je chloor toevoegen aan het water. De ideale chloorwaarde voor een buitenzwembad in de tuin is 1mg/l. Met je testkit kan je dit eenvoudig controleren.

Met behulp van bovenstaande tips moet je het zwembad eenvoudig kunnen schoonmaken. Heb je toch problemen, aarzel dan niet ons te contacteren. Wie elke week een beetje tijd investeert in het schoonhouden van zijn zwembad zal nooit echt veel werk hebben. Wie het onderhoud uitstelt en slechts één maal per maand doet, zal heel wat langer bezig zijn.