4 oorzaken van troebel zwembadwater

zwembad gesloten

Troebel zwembadwater heeft verschillende oorzaken

De eerste mogelijkheid is een slecht werkende filterinstallatie. Ik raad je om de zandfilter eerst te backwashen en vervolgens over een lange periode te laten filteren.

Een goed werkende filterinstallatie is erg belangrijk voor helder en gezond zwembadwater. Kies dan ook voor een kwalitatieve zandfilter van bv. Pentair en niet voor een cartridge filter, want deze filteren niet even goed.

Wanneer je met chloortabletten of chloorgranulaat werkt, kan het troebele water ook te wijten zijn aan een te hoge concentratie cyaanzuur. Hierdoor is de werking van de vrije chloor niet meer goed waardoor je water zelfs groen kan worden.

Meet dus ook de concentratie cyaanzuur, die niet hoger mag zijn dan 70 mg/l. Een te hoog gehalte cyaanzuur kan je verlagen door vers water toe te voegen. Cyaanzuur is ook te vermijden door vloeibare chloor te gebruiken.

Chloorstabil - vloeibare chloor

Een te hoge concentratie hardheid is een derde mogelijke oorzaak van troebel water. Dit troebel water wordt veroorzaakt door de kalk in het water.

Meet dan uw concentratie calciumhardheid en verlaag deze indien nodig. Een goede concentratie kalk ligt tussen de 100 en 200 mg/l CaCo3. Met de Anti Calc van Melpool kan je een te hoge concentratie bestrijden.

De laatste mogelijkheid brengt ons terug bij uw zwembadfilter. Troebel water kan ook te wijten zijn aan kleine partikels die niet door uw filter worden geabsorbeerd.

Gebruik dan het HTH Vlokkingsmiddel FlocFix om die kleine partikels toch via uw filter te laten verwijderen. Voor een goede werking van vlokkingsmiddel of flocculant moet de pH-waarde zich tussen de 7.2 en 7.8 bevinden.