Hoe maak ik mijn zwembad klaar voor de lente?

De lente is in het land, de zon is steeds vaker van de partij en de zwembadeigenaren verwijderen het winterzeil van het zwembad. Wat ze daar aantreffen is niet altijd even prettig. We geven je alvast enkele tips mee van onze zwembadtechniekers.

De grote schoonmaak van het zwembad

Het eerste gedeelte van een zomer- of lenteopstart van het zwembad is het zogenaamde ‘harde werk’. Het uitkuisen van de eventuele rolluikbak, het afspuiten van het rolluik, het verwijderen van bladeren met een stevig schepnet, het hoort er allemaal bij en zorgt ervoor dat het al de grote vuildeeltjes uit het zwembad verdwijnen.

Ook het reinigen van de waterlijn en het stofzuigen van het zwembad behoren tot de eerste fase van het lente-onderhoud. Niemand doet deze taken echt graag, maar eigenlijk werken ze best ontspannend. Neem er voldoende tijd voor en doe het grondig, dat vergemakkelijkt het wekelijkse onderhoud. Want een goede start is van groot belang.

Schepnet

De technische installatie op gang trekken in de lente

Het zwembad blinkt terug, maar de lente opstart zit er nog niet helemaal op. Ten eerste is het water nog veel te koud! De verwarming dient dus opgestart te worden. De ideale timing hiervoor verschilt van het type verwarming.

Wie een warmtepomp heeft, wacht beter tot ook de nachtvorst gepasseerd is. Dit is meestal eind april. Want zolang er nachtvorst is, kan de warmtepomp te weinig verwarmen. Bovendien koelt het water ’s nachts nog te veel af, ook met de allerbeste zwembadafdekkingen.

De filter stel je beter in op minimaal 12u filteren per dag, op die manier zal je het heldere zwembadwater verkrijgen en behouden. Spoel ook je filter tijdens de lente schoonmaak van je zwembad, dit is echt van essentieel belang. Heb je echter groen water, dan voeg je eerst de nodige producten toe vooraleer je de filter spoelt.

Onderhoudsproducten

PH eerst, de rest komt later!

Voor de waterkwaliteit van het zwembad te verbeteren, dien je eerst te weten hoe goed/slecht je zwembad er aan toe is. Voor het testen van de waterkwaliteit heb je verschillende mogelijkheden.

De eerste waarde die je dient bij te stellen, is de pH-waarde. Enkel en alleen als deze waarde correct staat, zullen je andere producten het resultaat hebben. Is de pH-waarde te laag, voeg dan pH Plus toe. Is de pH-waarde te hoog, dan voeg je logischerwijs pH Minus toe. Soms is het zwembadonderhoud verrassend eenvoudig!

Na de pH-waarde controleer je best het chloorpeil. Als deze 2 waarden goed zijn, hoef je de andere waarden niet meer verder te controleren. Pas wanneer je bv. groen of bruin water hebt, dien je ook andere parameters te onderzoeken.

Voor het water echt helder te krijgen, kan je nog vlokkingsmiddel toevoegen aan het water. Dit product gaat de kleine vuildeeltjes in het water neerslaan. Laat vervolgens de zwembadrobot zijn werk doen en het water wordt glashelder!

Zelf nog tips of vragen? Aarzel dan niet ons te contacteren!