Groen water in je zwembad?

Groen zwembadwater

Wij kennen de oplossing!

Groen water in het zwembad en dat op de zonnigste dagen van het jaar? Meer kan je als zwembadeigenaar niet balen. Want in groen zwembadwater kan je niet zwemmen.

Daarom maakten we een overzicht van de oorzaken en oplossingen tegen groene aanslag in het zwembadwater. Op die manier kan je zo snel mogelijk opnieuw van het zwembad genieten.

Oorzaken van groen zwembadwater

Groen zwembadwater wijst op de aanwezigheid van algen in het water. Standaard kan je deze bestrijden met Anti-Algen. Dit product biedt vaak een goede oplossing.

Naast dit product zijn er ook andere hulpmiddelen, die afhangen van de oorzaak van de algen. Daarom geef ik je graag de mogelijke oorzaken en gepaste oplossingen mee.

Hoofdoorzaak van groen zwembadwater

Zwembadwater dat groen is, kan meerdere oorzaken hebben. Vaak ligt dit groen water aan een te sterk UV-licht in combinatie met het aanwezig zijn van de voedingsbronnen voor algen, zijnde organisch materiaal, vervuiling,…).

De oplossing is simpel. Is je pH-waarde oké, dan hoef je enkel een chloorshock uit te voeren. Een chloorshock kan je zowel met vloeibare chloor als anorganische chloor doen. Deze anorganische chloor is de HTH Granular die je in onze webshop kan aanschaffen. Gewoon chloorgranulaat of chloortabletten komen hier minder voor in aanmerking omdat deze niet genoeg ontsmetten en algen bestrijden.

Water zwembad testen

Te weinig vrij chloor kan groen zwembadwater veroorzaken

Ook wanneer er te weinig vrij chloor in je zwembad is, kan je algengroei of groen zwembadwater krijgen. Te weinig vrij chloor is te wijten aan een te hoge ph waarde (hoger dan 7.6 pH). Doordat er te weinig vrij chloor is, kan dit chloor de algen niet bestrijden en het water desinfecteren. Of toch niet genoeg!

De oplossing kan je zelf wel raden. Voeg eerst pH Min toe en eenmaal de pH-waarde goed staat (tussen 7.2 en 7.6 pH), kan je een chloorshock uitvoeren. Dit doe je opnieuw met vloeibare chloor of anorganische chloor (HTH Granular).

Te veel cyaanzuur

Groen water in het zwembad kan ook te wijten zijn aan te veel cyaanzuur. Maar wanneer je genoeg vrij chloor hebt, zal je dit niet voorhebben. De enige oplossing hiervoor is het toevoegen van voldoende vers water (geen grondwater). Vervolgens dien je een chloorshock toe.

Meststoffen in zwembad

Een laatste oorzaak van zwembadwater kan je zwembadwater van de ene dag op de andere groen maken. Deze meststoffen of meststofkorrels zijn bvb. de korrels die je gebruikt om je gras te bemesten. Deze bemesting bevat heel veel nitraten en fosfaten, de ideale voeding voor de algen.

Dit vermijden is eenvoudig, namelijk door op te letten wanneer je het gras bemest. Oplossen gaat door een chloorshock gevolgd met een langdurige filtering. Iets wat we bij elke chloorshock aanraden.

Groen zwembadwater vermijden

Groene aanslag in het zwembad verwijderen belangrijk, het voorkomen is natuurlijk nog veel beter. Een goede zwembadfiltering speelt daarbij steeds een grote rol. Deze voldoende laten draaien is van cruciaal belang.

HTH Floc Fix, een zeer goede flocculant, helpt de kleinste partikels neer te slaan. Hierdoor kan je deze door de manuele stofzuiger laten wegzuigen. Regelmatig vlokkingsmiddel toevoegen is echt belangrijk. Het maakt je zwembad helderder, maar verkleint ook de kans op algengroei en dus een groene aanslag in het zwembad.

Merk je alsnog op dat je water wat groener wordt, voeg dan zo spoedig mogelijk Anti-Algen toe. Zo kan je het kwaad eventueel nog vermijden. Anti Algen is een product dat enkel dient om te ontsmetten en algen te vernietigen. Dit product helpt je dus zeker verder om groen zwembadwater helder te krijgen. Nooit een slecht idee om dit in huis te hebben.

Vlokkingsmiddel