ALGEMENE VOORWAARDEN
Definities
Bedenktijd: de termijn waarbinnen de consument gebruik kan maken van zijn herroepingsrecht;
Consument: de natuurlijke persoon die niet handelt voor doeleinden die verband houden met zijn handels-, bedrijfs-, ambachts- of beroepsactiviteit in de zin van Boek VI van het Wetboek Economisch Recht, zoals ingevoegd door de Wet van 21 december 2013 houdende invoeging van boek VI "Marktpraktijken en consumentenbescherming" in het Wetboek van economisch recht en houdende invoeging van de definities eigen aan boek VI, en van de rechtshandhavingsbepalingen eigen aan boek VI, in de boeken I en XV van het Wetboek van economisch recht, (BS 30 december 2013; err., BS 20 januari 2014, err., BS 18 maart 2014, err., BS 24 maart 2014);
Dag: kalenderdag;
Herroepingsrecht: de mogelijkheid van de consument om binnen de bedenktijd af te zien van de overeenkomst op afstand;
Ondernemer: Willy Naessens Swimming Pools nv;
Overeenkomst op afstand: een overeenkomst die tussen de ondernemer en de consument wordt gesloten in het kader van een georganiseerd systeem voor verkoop op afstand van producten, digitale inhoud en/of diensten, waarbij tot en met het sluiten van de overeenkomst uitsluitend of mede gebruik gemaakt wordt van één of meer technieken voor communicatie op afstand;
Modelformulier voor herroeping: het in Bijlage I van deze voorwaarden opgenomen Europese modelformulier voor herroeping.
Bijlage 2 van boek VI Wetboek economisch recht
MODELFORMULIER VOOR HERROEPING
(dit formulier alleen invullen en terugzenden als u de overeenkomst
wilt herroepen)
— Aan [hier dient de handelaar zijn naam, adres en, indien van
toepassing, zijn fax en e-mailadres in te vullen :
— Ik/Wij (*) deel/delen (*) u hierbij mede dat ik/wij (*) onze
overeenkomst betreffende de verkoop van de volgende
goederen/levering van de volgende dienst (*) herroep/herroepen (*)
— Besteld op (*)/Ontvangen op (*)
— Naam/Namen consument(en)
— Adres consument(en)
— Handtekening van consument(en) (alleen wanneer dit formulier
op papier wordt ingediend)
— Datum
(*) Doorhalen wat niet van toepassing is.”
Artikel 1- Identiteit van de ondernemer:
Willy Naessens Swimming Pools nv
Handelend onder de namen: Willy Naessens Swimming Pools, Zwembad.be, Piscineshop.be en webshop.swimmingpools.be
Vestigingsadres – Maatschappelijke zetel
9700 OUDENAARDE, WESTERRING 37
Correspondentieadres
9700 OUDENAARDE, WESTERRING 37
Bereikbaarheid
Ma-Vr: 8-12u en 13-18u
Telefoonnummer: +32 55 390 390
Emailadres: info@swimmingpools.be
Ondernemingsnummer : 471605486
BTW nr.: BE0471.605.486
RPR Oudenaarde
Bankrekeningnummer: BE84 3900 7917 1859
Artikel 2 - Toepasselijkheid
Bestellingen via de website worden geacht voor niet-beroepsmatige doeleinden te worden geplaatst. Deze algemene verkoopsvoorwaarden gelden enkel voor consumenten.
Handelaars die een bestelling voor beroepsdoeleinden willen plaatsen, dienen zich desgevallend te bevragen bij de klantenservice.
Onderhavige voorwaarden zijn integraal van toepassing op de verkoop/bestelling van goederen via de websites gelinkt aan Willy Naessens Swimming Pools, zoals onder meer: www.filterco.be, www.swimmingpools.be, www.piscineshop.be, www.zwembad.be en www.facebook.com/WillyWebshop.
Voordat de overeenkomst op afstand wordt gesloten, wordt de tekst van deze algemene voorwaarden aan de consument beschikbaar gesteld. Indien dit redelijkerwijs niet mogelijk is, zal de ondernemer voordat de overeenkomst op afstand wordt gesloten, aangeven op welke wijze de algemene voorwaarden bij de ondernemer zijn in te zien en dat zij op verzoek van de consument zo spoedig mogelijk kosteloos worden toegezonden.
Indien de overeenkomst op afstand elektronisch wordt gesloten, kan in afwijking van het vorige lid en voordat de overeenkomst op afstand wordt gesloten, de tekst van deze algemene voorwaarden langs elektronische weg aan de consument ter beschikking worden gesteld op zodanige wijze dat deze door de consument op een eenvoudige manier kan worden opgeslagen op een duurzame gegevensdrager. Indien dit redelijkerwijs niet mogelijk is, zal voordat de overeenkomst op afstand wordt gesloten, worden aangegeven waar van de algemene voorwaarden langs elektronische weg kan worden kennisgenomen en dat zij op verzoek van de consument langs elektronische weg of op andere wijze kosteloos zullen worden toegezonden.
Voor het geval dat naast deze algemene voorwaarden tevens specifieke product- of dienstenvoorwaarden van toepassing zijn, is het tweede en derde lid van overeenkomstige toepassing en kan de consument zich in geval van tegenstrijdige voorwaarden steeds beroepen op de toepasselijke bepaling die voor hem het meest gunstig is.
Deze algemene voorwaarden zijn niet van toepassing wanneer door WILLY NAESSENS SWIMMING POOLS N.V. werken en diensten worden uitgevoerd bij de consument. In dit laatste geval zijn de aannemingsvoorwaarden van WILLY NAESSENS SWIMMING POOLS N.V. van toepassing. Deze kan u opvragen door een mail te sturen naar info@swimmingpools.be.
Artikel 3 - Handtekening en bewijs
De consument aanvaardt elektronische bewijsvoering.
De consument is zelf en uitsluitend verantwoordelijk voor de juistheid van alle gegevens die hij of zij doorgeeft.
Bij een eerste online bestelling of reservatie dient de consument de inschrijvingsprocedure te volgen. Hierna hoeft hij zich slechts terug aan te melden om een nieuwe bestelling of reservatie te plaatsen.
De uiteindelijke bevestiging van de bestelling door de consument geldt als aanvaarding van de bestelling aan de gestelde prijs. De bekrachtiging van de consument geldt als handtekening en uitdrukkelijke aanvaarding van alle verrichtingen via de website.
Artikel 4 – Het aanbod
Het aanbod wordt op de website vermeld.
Indien een aanbod een beperkte geldigheidsduur heeft of onder voorwaarden geschiedt, wordt dat nadrukkelijk in het aanbod vermeld.
Het aanbod bevat een volledige en nauwkeurige omschrijving van de aangeboden producten en/of diensten. De beschrijving is voldoende gedetailleerd om een goede beoordeling van het aanbod door de klant mogelijk te maken. Als de ondernemer gebruik maakt van afbeeldingen zijn deze een waarheidsgetrouwe weergave van de aangeboden producten en/of diensten. Kennelijke vergissingen en kennelijke fouten in het aanbod binden de ondernemer niet.
Elk aanbod bevat zodanig informatie, dat voor de klant duidelijk is wat de rechten en verplichtingen zijn, die aan de aanvaarding van het aanbod verbonden zijn.
Artikel 5 – De overeenkomst
De overeenkomst komt tot stand op het moment van aanvaarding door de consument van het aanbod en het voldoen aan de daarbij gestelde voorwaarden. Een bestelling is pas definitief na de aanvaarding van deze algemene verkoopsvoorwaarden, de prijzen en de beschrijving van het aanbod. Indien iets in het aanbod of na bestelling onvoldoende duidelijk zou zijn, kan de consument steeds contact opnemen met de online klantenservice voor bijkomende inlichtingen.
Indien de consument het aanbod langs elektronische weg heeft aanvaard, bevestigt de ondernemer langs elektronische weg de ontvangst van de aanvaarding van het aanbod.
Zolang de ontvangst van deze aanvaarding niet door de ondernemer is bevestigd, kan de consument de overeenkomst ontbinden.
De ondernemer verbindt er zich toe de op de site geplaatste bestellingen te verwerken zolang de voorraad strekt en binnen de in deze voorwaarden geformuleerde beperkingen. De online bestelling kan slechts verwerkt worden als de consument zich duidelijk heeft geïdentificeerd.
Indien de overeenkomst elektronisch tot stand komt, treft de ondernemer passende technische en organisatorische maatregelen ter beveiliging van de elektronische overdracht van data en zorgt hij voor een veilige web omgeving.
Indien de consument elektronisch kan betalen, zal de ondernemer daartoe passende veiligheidsmaatregelen in acht nemen.
De ondernemer kan zich, binnen de daartoe bestaande wettelijke beperkingen, op de hoogte stellen of de consument aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, alsmede van alle feiten en factoren die van belang zijn voor een verantwoord aangaan van de overeenkomst op afstand.
Indien de ondernemer op grond van dit onderzoek goede gronden heeft om de overeenkomst niet aan te gaan, is hij ertoe gerechtigd om gemotiveerd een bestelling of aanvraag te weigeren of aan de uitvoering bijzondere voorwaarden te verbinden.
De ondernemer behoudt zich tevens het recht voor om bestellingen te weigeren ingeval van ernstig vermoeden van rechtsmisbruik of kwade trouw, ernstig vermoeden van voor de ondernemer onaanvaardbare commerciële doeleinden of bij uitputting van de voorraad van een bepaald artikel.
De ondernemer zal uiterlijk bij levering van het product aan de consument de volgende informatie, schriftelijk of op zodanige wijze dat deze door de consument op een toegankelijke manier kan worden opgeslagen op een duurzame gegevensdrager, meesturen:
het bezoekadres van de vestiging van de ondernemer waar de consument met klachten terecht kan;
de voorwaarden waaronder en de wijze waarop de consument van het herroepingsrecht gebruik kan maken, dan wel een duidelijke melding inzake het uitgesloten zijn van het herroepingsrecht;
de informatie over garanties en bestaande service na aankoop;
de prijs met inbegrip van alle belastingen van het product;
voor zover van toepassing de kosten van aflevering;
de wijze van betaling, aflevering of uitvoering van de overeenkomst op afstand;
de vereisten voor opzegging van de overeenkomst indien de overeenkomst een duur heeft van meer dan één jaar of van onbepaalde duur is;
indien de consument een herroepingsrecht heeft, het modelformulier voor herroeping.
In geval van een duurtransactie is de bepaling inzake herroeping slechts van toepassing op de eerste levering.
Ingeval de consument zowel in eigen naam tekent, als in naam van de vennootschap waarvoor hij optreedt, zijn beiden solidair en hoofdelijk gehouden tot betaling van de volledige schuld zoals voorzien in huidige voorwaarden. Indien na de sluiting van overeenkomst de koper verzoekt de bestelde goederen te factureren aan een andere of aan meerdere vennootschappen, dan dient deze de juiste en correcte gegevens door te geven en draagt de consument hiervan de volledige verantwoordelijkheid.
Artikel 6 - Herroepingsrecht
De consument kan een overeenkomst met betrekking tot de aankoop van een product gedurende een bedenktijd van 30 dagen vanaf de levering of, bij diensten, vanaf het sluiten van de overeenkomst, ontbinden zonder opgave van redenen. De ondernemer mag de consument vragen naar de reden van herroeping, maar deze is niet tot opgave van zijn reden(en) verplichten.
Artikel 7 - Verplichtingen van de consument tijdens de bedenktijd
Tijdens de bedenktijd zal de consument zorgvuldig omgaan met het product en de verpakking. Hij zal het product slechts uitpakken of gebruiken in de mate die nodig is om de aard, de kenmerken en de werking van het product vast te stellen. Het uitgangspunt hierbij is dat de consument het product slechts mag hanteren en inspecteren zoals hij dat in een winkel zou mogen doen.
Artikel 8 - Uitoefening van het herroepingsrecht door de consument en kosten daarvan
Als de consument gebruik maakt van zijn herroepingsrecht, meldt hij dit binnen de bedenktermijn door middel van het modelformulier voor herroeping of op andere ondubbelzinnige wijze aan de ondernemer.
Zo snel mogelijk, maar binnen 14 dagen vanaf de dag volgend op de in lid 1 bedoelde melding, zendt de consument het product terug, of overhandigt hij dit aan (een gemachtigde van) de ondernemer. Dit hoeft niet als de ondernemer heeft aangeboden het product zelf af te halen.
De consument zendt het product terug met alle geleverde toebehoren, indien redelijkerwijs mogelijk in originele staat en verpakking, en conform de door de ondernemer verstrekte redelijke en duidelijke instructies.
Het risico en de bewijslast voor de juiste en tijdige uitoefening van het herroepingsrecht ligt bij de consument.
De consument draagt de rechtstreekse kosten van het terugzenden van het product. Als de ondernemer niet heeft gemeld dat de consument deze kosten moet dragen of als de ondernemer aangeeft de kosten zelf te dragen, hoeft de consument de kosten voor terugzending niet te dragen.
In het geval van beschadiging van de goederen, staat de consument in voor de waardevermindering.
Artikel 9 - Verplichtingen van de ondernemer bij herroeping
Als de ondernemer de melding van herroeping door de consument op elektronische wijze
mogelijk maakt, stuurt hij na ontvangst van deze melding onverwijld een ontvangstbevestiging.
De ondernemer vergoedt alle betalingen van de consument, inclusief eventuele leveringskosten door de ondernemer in rekening gebracht voor het geretourneerde product, onverwijld doch binnen 14 dagen volgend op de dag waarop de consument hem de herroeping meldt.
Tenzij de ondernemer aanbiedt het product zelf af te halen, mag hij wachten met terugbetalen tot hij het product heeft ontvangen of tot de consument aantoont dat hij het product heeft teruggezonden, naar gelang welk tijdstip eerder valt.
De ondernemer gebruikt voor terugbetaling hetzelfde betaalmiddel dat de consument heeft gebruikt, tenzij de consument instemt met een andere methode. De terugbetaling is kosteloos voor de consument.
Als de consument heeft gekozen voor een duurdere methode van levering dan de goedkoopste standaardlevering, hoeft de ondernemer de bijkomende kosten voor de duurdere methode niet terug te betalen.
Artikel 10 – De prijs
Gedurende de in het aanbod vermelde geldigheidsduur worden de prijzen van de aangeboden producten en/of diensten niet verhoogd, behoudens prijswijzigingen als gevolg van veranderingen in btw-tarieven.
Voor online aankopen gelden de prijzen of aanbiedingen vermeld op de website op het ogenblik van de online aankoop. Prijzen aangegeven in de winkel of op de website kunnen steeds wijzigen maar staan vast op het ogenblik van de bestelling door de klant en aanvaarding door de ondernemer.
Alle prijzen zijn uitgedrukt in Euro’s en zijn inclusief alle belastingen, BTW, taksen en diensten.
Eventuele kosten voor levering, verzending en/of plaatsing zullen steeds afzonderlijk worden vermeld.
Artikel 11 - De levering
De leveringstermijn gaat pas in na ontvangst van betaling, ook indien via overschrijving wordt betaald.
De ondernemer zal de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht nemen bij het in ontvangst nemen en bij de uitvoering van bestellingen van producten en bij de beoordeling van aanvragen tot verlening van diensten.
Als plaats van levering geldt het adres dat de consument aan de ondernemer kenbaar heeft gemaakt, onder voorwaarde dat het leveringsadres zich in België bevindt. Als de consument een leveringsadres in een ander land opgeeft, kan de ondernemer de bestelling of aanvraag weigeren.
Met inachtneming van hetgeen hierover in artikel 3 van deze algemene voorwaarden is vermeld, zal de ondernemer geaccepteerde bestellingen met bekwame spoed doch uiterlijk binnen 30 dagen uitvoeren, tenzij een andere leveringstermijn is overeengekomen. Indien de bezorging vertraging ondervindt, of indien een bestelling niet dan wel slechts gedeeltelijk kan worden uitgevoerd, ontvangt de consument hiervan bericht uiterlijk 30 dagen nadat hij de bestelling geplaatst heeft. De consument heeft in dat geval het recht om de overeenkomst zonder kosten te ontbinden.
Na ontbinding conform het vorige lid zal de ondernemer het bedrag dat de consument betaald heeft, onverwijld terugbetalen.
Het risico van beschadiging en/of vermissing van producten berust bij de ondernemer tot het moment van bezorging aan de consument of een vooraf aangewezen en aan de ondernemer bekend gemaakte vertegenwoordiger, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen.
De ondernemer is niet aansprakelijk voor vertraging of uitblijven van de levering door toedoen van een vervoerder.
Tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen, worden de goederen steeds geleverd op het door de consument opgegeven adres. Bij afwezigheid van de consument tijdens de levering, zullen de goederen opnieuw aangeboden worden, maar dient de consument in ieder geval in te staan voor de transportkosten verbonden aan de tweede levering.
Wanneer levering of afhalen vertraagd wordt door een onredelijke weigering om de levering in ontvangst te nemen of als de levering of ophaling bij de transportonderneming niet wordt aanvaard kunnen volgende maatregelen genomen worden:
a) aanrekening van de opslagkosten en alle andere gemaakte kosten
b) het Product onbeschikbaar maken voor levering of afhalen en annulatie van de overeenkomst. De ondernemer betaalt in dat geval alle door de consument gedane betalingen verminderd met de door de ondernemer gemaakte redelijke administratiekosten (inclusief die voor de poging tot levering en daaropvolgende retourzending van het Product, evenals alle andere opslagkosten zoals uiteengezet hierboven).
De manier waarop het verzenden plaatsvindt en de transportmiddelen worden door de ondernemer naar redelijkheid bepaald. De levering gebeurt aan de voordeur op niveau gelijkvloers of naast de vrachtwagen. De consument is gehouden datgene te doen, wat redelijkerwijze nodig of wenselijk is om een tijdige aflevering mogelijk te maken.
De ondernemer mag er van uitgaan dat de goederen met gebruikelijke eenvoudige transportmiddelen kunnen worden afgeleverd op goed bereikbare plaatsen op een voor lossing gebruikelijke werkwijze. Indien het transport en/of het lossen tengevolge van het ontbreken van die mogelijkheden extra kosten met zich meebrengt, zullen deze extra kosten door de consument moeten voldaan worden. Het risico op verlies/schade /diefstal van het product gaat over op de consument op het tijdstip van aflevering aan de klant of een door hem aangewezen derde.
De consument dient voorzichtig te zijn bij openen van het product zodat het niet wordt beschadigd, vooral bij gebruik van scherpe voorwerpen.
Artikel. 12 – De betaling
Betaling dient de levering vooraf te gaan en gebeurt via één van volgende betalingsmogelijkheden: Bancontact, Maestro, Visa, MasterCard, overschrijving, PayPal, Belfius online, ING online, KBC online of Apple Pay.
Indien betaald wordt per overschrijving, wordt de bestelling pas uitgevoerd na ontvangst van het gestorte bedrag. In afwachting wordt het bestelde artikel wel gereserveerd gedurende 10 dagen, binnen welke termijn de overschrijving moet zijn gebeurd en de betaling de ondernemer moet hebben bereikt, zoniet vervalt de bestelling.
Er kan ook worden betaald met vouchers (cadeaubonnen, kortingsbonnen, tegoedbonnen…).
De ondernemer aanvaardt betalingen met VISA en MASTERCARD. Indien de consument kiest om te betalen met een kredietkaart, wordt het bedrag onmiddellijk na diens bevestiging van betaling van zijn kaart gedebiteerd.
De regering voert sinds 1 december 2019 een verplichte afronding uit naar 0 of 5 eurocent voor betalingen met cash geld. De betalingen met bankkaart worden niet afgerond.
De consument heeft de plicht om onjuistheden in verstrekte of vermelde betaalgegevens onverwijld aan de ondernemer te melden.
Indien de consument niet tijdig aan zijn betalingsverplichting(en) voldoet, ontvangt deze van de ondernemer een kosteloze herinnering. Als de consument niet betaalt binnen de voorzienbare betaaltermijn zoals vermeld in de eerste herinnering zal de consument verwijlintresten worden aangerekend, zoals bepaald bij Wet van 2 augustus 2002 betreffende de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties, alsook een forfaitaire vergoeding als volgt:
€ 20,- als het verschuldigde saldo lager dan of gelijk aan € 150,- is;
€ 30,- vermeerderd met 10 % van het verschuldigde bedrag op de schijf tussen € 150,01 en € 500,- als het verschuldigde saldo tussen € 150,01 en € 500 euro,- ;
€ 65,- vermeerderd met 5 % van het verschuldigde bedrag op de schijf boven € 500,- met een maximum van € 2000,- als het verschuldigde saldo hoger dan € 500,- is.
De aanmaankosten voor elke bijkomende herinnering bedragen €7,50, verhoogd met de op het ogenblik van verzending geldende portokosten.
Indien de consument in gebreke blijft om één of meerdere betalingen aan de ondernemer te voldoen, behoudt de ondernemer zich het recht voor elke verdere levering of uitvoering van geplaatste bestellingen onmiddellijk stop te zetten. Zelfs zonder enige ingebrekestelling wordt elke andere bestelling als geannuleerd beschouwd. Heropstart van de leveringen gebeurt pas na integrale betaling van alle verschuldigde bedragen (inclusief intresten en schadebedingen) en volgens de planning van de ondernemer.
De onvoorwaardelijke betaling van een deel van een factuurbedrag, geldt als uitdrukkelijke aanvaarding van de factuur en factuurvoorwaarden. Gedeeltelijke betalingen worden steeds aanvaard onder alle voorbehoud en zonder enige nadelige erkentenis, en altijd eerst toegerekend op de inningskosten, vervolgens op het schadebeding, de vervallen rente en tenslotte op de openstaande hoofdsom. Bovendien wordt uitdrukkelijk kapitalisatie van intresten toegestaan.
Alle geleverde materialen blijven bij niet volledige betaling, zelfs in voorkomend geval na onroerend te zijn geworden door incorporatie of bestemming, eigendom van de ondernemer tot de volledige betaling en mogen door hem ten allen tijde teruggehaald worden met verbeurdverklaring van het reeds betaalde voorschot (eigendomsvoorbehoud). Alle kosten die gepaard gaan met het uitoefenen van het eigendomsvoorbehoud en het recupereren van de goederen zijn ten laste van de klant. Voor de eigendomsoverdracht is de klant niet gerechtigd om de producten te vervreemden, om te vormen, over te dragen, te bezwaren en/of erover te beschikken.
Het is de consument bijgevolg verboden de geleverde goederen hetzij te verkopen, hetzij te verpanden aan een derde of erover op enige wijze te beschikken, zolang de prijs niet volledig is betaald. In geval van niet-naleving van dit verbod door de consument zal een forfaitaire schadevergoeding van 70 % van het verschuldigde bedrag verschuldigd zijn.
Artikel 13 - Conformiteit en garantie
De ondernemer garandeert dat de goederen conform zijn aan de bestelling en voldoen aan de normale verwachtingen die de consument ervan mag hebben rekening houdende met de specificaties van het product. Het product zal tevens voldoen aan alle op het ogenblik van de bestelling bestaande wetten.
Bovendien is wat betreft het leveren van goederen de wettelijke minimumgarantietermijn van twee jaar van toepassing indien het goed niet conform is aan de geplaatste bestelling. Dit betekent dat bij gebreken of defecten aan het product tot 2 jaar na de levering dit goed kosteloos wordt hersteld, dan wel vervangen.
Soms biedt een leverancier een langere of uitgebreidere garantie dan de wettelijke minimumgarantie van 2 jaar, dit is een commerciële garantie. De commerciële garantie doet geen afbreuk aan de wettelijke minimumgarantie. Als er een commerciële garantie wordt aangeboden verschilt deze per product. De eigenschappen van de commerciële garantie staan vermeld op de webpagina van het product en het garantiebewijs. Commerciële garanties gelden voor België en voor de termijn die op de webpagina van het product staat.
Niettegenstaande wat voorafgaat, zal u geen aanspraak op enige waarborg kunnen maken:
- voor normale slijtage van het betrokken product,
- indien het betrokken product werd gewijzigd of hersteld,
- indien de originele factuur van het betrokken product niet kan worden voorgelegd, is gewijzigd of onleesbaar gemaakt,
- bij onoordeelkundig of abnormaal gebruik van het betrokken product, of
- bij beschadiging van het betrokken product door uw opzet of nalatigheid.
De ondernemer is niet aansprakelijk voor overmacht, ongeluk, verkeerd gebruik of foute behandeling van een artikel door de consument.
Een artikel met een door de ondernemer aanvaard gebrek wordt kosteloos vervangen of hersteld. Indien de kosten van herstelling buiten verhouding zijn, behoudt de ondernemer zich het recht voor het artikel te vervangen of om te ruilen door een gelijkaardig artikel.
Artikel 14 - Klachtenregeling
Elk probleem of gebrek met betrekking tot de levering van een artikel, beschadiging of kwalitatieve tekortkoming moet binnen de 2 maanden worden gemeld via een aangetekend schrijven aan het adres Willy Naessens Swimmingpools NV, Westerring 37, 9700 Oudenaarde, dan wel via een bericht op de contactpagina van de webshop, een mail naar * @swimmingpools.be.
Er wordt samen met de consument naar een oplossing gezocht. Indien de levering moet teruggezonden worden naar de ondernemer, gebeurt dit op de wijze zoals vermeld onder art.11. De kosten van verzending in geval van garantie vallen ten laste van de verkoper.
Mochten partijen er samen niet uitkomen via de persoonlijke klantenservice van de ondernemer, dan kan de consument terecht bij Becom.
Becom zal bemiddelen tussen jou de consument en de ondernemer, indien de klacht aanvaard wordt door hen. Enkel klachten die via https://becom.digital/nl/klachten/ worden ingediend, worden behandeld.
Zo beschikt deze labelorganisatie meteen over alle juiste gegevens om de klacht verder te behandelen. Je kan hen ook schriftelijk bereiken op volgend adres :
Markiesstraat 1, 1000 Brussel of info@becom.digital.
Hiernaast kan de consument voor een geschillenregeling ook terecht bij de Consumentenombudsdienst en bij de Europese Geschillencommissie.
Artikel 15 - Beperking van aansprakelijkheid van de ondernemer
Op voorwaarde dat de aansprakelijkheid van de ondernemer is aangetoond, is diens aansprakelijkheid beperkt tot de vergoeding van directe schade van de consument en dit tot maximaal een bedrag gelijk aan de bedongen prijs voor het gebrekkige goed (excl. BTW - transportkosten) en in ieder geval beperkt tot de aansprakelijkheid die dwingend door de wet is opgelegd.
De ondernemer is in geen enkel geval gehouden tot het vergoeden van onrechtstreekse schade van welke aard ook (zoals, maar niet beperkt tot, lichamelijke schade, inkomstenderving of schade aan derden).
De ondernemer is niet aansprakelijk voor schade van welke aard ook die ontstaat doordat de goederen na aflevering verkeerd worden gebruikt. Onder verkeerd gebruik wordt in ieder geval, doch niet uitsluitend verstaan, het verkeerd doseren van onderhoudsproducten, het verkeerd installeren van zwembadonderdelen, … .
Indien de ondernemer wegens overmacht, in de onmogelijkheid verkeert om zijn verplichtingen uit te voeren of de uitvoering ervan onredelijk verzwaart, heeft hij het recht om de uitvoering ervan geheel/gedeeltelijk en voorlopig voor de duur van deze overmacht dan wel definitief op te schorten, zonder tot enige vooropzeg gehouden te zijn of enige schadevergoeding verschuldigd te zijn. Worden onder meer als gevallen van overmacht beschouwd: oorlog, blokkade, opstand, epidemieën, natuuromstandigheden, staking of lock-out, brand, overstroming, inbeslagname, tekort aan transportmiddelen, algemene schaarste aan grondstoffen of producten, beperkingen op het energieverbruik en dit hetzij bij de ondernemer zelf, hetzij bij één van diens leveranciers.
Artikel 16 - Aansprakelijkheid voor gebruik website
De website van de ondernemer is bestemd om algemene informatie ter beschikking te stellen van de klant over de producten en activiteiten van de ondernemer. De ondernemer heeft m.b.t. de toegang, het bestelproces, de levering of de andere diensten slechts een inspanningsverbintenis.
De ondernemer heeft het recht om op ieder ogenblik de site geheel of gedeeltelijk op te schorten of stop te zetten wegens onderhoud, updating of enige andere reden, zelfs zonder voorafgaande waarschuwing.
De ondernemer kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige hinder of schade door het gebruik van internet, door enige panne van het systeem, het binnendringen van outsiders of van een virus, noch voor eventueel door derden hierop geplaatste of verwerkte informatie of door om het even welk feit dat als overmacht kan worden aanzien.
Artikel 17 - Bescherming van de privacy
Door het plaatsen van een bestelling, verklaart de consument kennis te hebben genomen van het Privacybeleid van de ondernemer. Het Privacybeleid van de ondernemer bevat de nodige informatie over hoe en waarvoor persoonsgegevens worden verwerkt en welke cookies worden gebruikt.
Met dit Privacybeleid leeft de ondernemer de “Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens” na, zoals gewijzigd door de Wet van 11 december 1998 alsook de anti-spambepalingen uit Boek XII van het Wetboek Economisch Recht omtrent het “recht van de elektronische economie”. Middels huidig Privacybeleid stelt de ondernemer zich tevens in regel met de Europese Verordening 2016/679 van 27 april 2016 betreffende de bescherming van persoonsgegevens.
Voor het uitoefenen van het recht inzake inzage, wijziging of schrapping van persoonsgegevens, kan de consument contact opnemen met de consumentenservice, volgens de procedure beschreven in het Privacybeleid van de ondernemer. De consument kan zelf zijn gegevens wijzigen via zijn accountprofiel.
Artikel 18 - intellectuele eigendomsrechten
De website, logo's, teksten, foto's, namen en in het algemeen alle communicatie zijn beschermd door intellectuele eigendomsrechten die hetzij bij De ondernemer, hetzij bij haar toeleveranciers of andere rechthebbenden liggen.
Het is verboden gebruik te maken van en/of wijzigingen aan te brengen in de intellectuele eigendomsrechten zoals beschreven in dit artikel. Tekeningen, foto's namen, teksten, logo's kleurencombinatie, etc ... mogen niet worden gekopieerd of gereproduceerd zonder voorafgaande en uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de ondernemer.
Gebruikers die over een eigen website beschikken en die, zelfs voor louter persoonlijk gebruik, een automatische link willen instellen tussen de eigen site en de startpagina van de ondernemer, moeten hiervoor uitdrukkelijk toestemming vragen aan de ondernemer.
Artikel 19 - Geschillen - Toepasselijk recht
Alleen het Belgische recht is van toepassing met uitsluiting van artikelen 1 t.e.m 4, artikel 40 en artikelen 89 t.e.m. 101 van het Weens Koopverdrag.
Geschillen behoren tot de uitsluitende bevoegdheid van de rechtbanken van het arrondissement Oudenaarde.
Artikel 20 - Slotbepalingen
20.1 De nietigheid van één van de bepalingen van deze algemene voorwaarden brengt geenszins de nietigheid van de overige bepalingen met zich mee.
20.2.
Aanvullende dan wel van deze algemene voorwaarden afwijkende bepalingen mogen niet ten nadele van de consument zijn en dienen schriftelijk te worden vastgelegd dan wel op zodanige wijze dat deze door de consument op een toegankelijke manier kunnen worden opgeslagen op een duurzame gegevensdrager.
20.3.
Wijzigingen in deze voorwaarden zijn slechts van kracht nadat deze op daartoe geëigende wijze zijn gepubliceerd, met dien verstande, dat bij toepasselijke wijzigingen gedurende de looptijd van een aanbod de voor de consument meest gunstige bepaling zal prevaleren.
Gedragscode
Met onze webshop willen we ons concentreren op service en klantentevredenheid. Omdat we ook graag tonen dat we de belangen van onze klanten behartigen, hebben we de gedragscode van het BeCommerce kwaliteitslabel onderschreven.
U kan een kopie van deze gedragscode vinden op www.becommerce.be