6 noodzakelijke producten voor het onderhoud van je zwembad

6 noodzakelijke producten voor het onderhoud van je zwembad

6 noodzakelijke producten voor het onderhoud van je zwembad

Niet altijd zeker over het onderhoud van je zwembad? In dit blogartikel leggen we uit welke producten je zeker in huis moet hebben en wat het nut is van deze producten voor je waterkwaliteit!

pH-producten: de basis van de waterkwaliteit

Bij een zwembad denken we meestal onmiddellijk aan chloor. Logisch, want het zorgt voor de ontsmetting van het water en in sommige gevallen kan je de chloor zelf ruiken. Toch is de pH-waarde de eerste waarde die je dient te meten voor het onderhoud van je zwembad. Andere zwembadproducten hebben pas een effectieve werking wanneer de pH-waarde op punt staat.

Hiervoor heb je dus volgende zaken nodig:

  1. Een tester voor de waterkwaliteit
  2. pH Min of pH plus
pH-producten: de basis van de waterkwaliteit
Waterkwaliteit testen

Met een tester meet je de waterkwaliteit van het zwembad. De meeste testers meten zowel de pH-waarde als de chloorwaarde van het zwembad. Bij waterkwaliteittesters kan je kiezen uit teststrips, een testkit of digitale watertesters.

Onze raad: kies voor de Scuba II van Lovibond. Deze elektronische tester levert zeer correcte resultaten af en vermijdt dus kopzorgen omwille van de waterkwaliteit.

De waterkwaliteit tester toont of de pH-waarde te hoog of te laag is. Nu je dat weet, kan je pH Plus of pH Min toevoegen om de pH-waarde te verbeteren.

Ontsmetting van het zwembadwater met chloor

Als zwembadeigenaar wil je zwemmen in proper zwembadwater. In de meeste gevallen maak je dan gebruik van chloor om het zwembad te ontsmetten. Met behulp van chloor bestrijd je de bacteriën die in je zwembad aanwezig zijn. Er zijn echter verschillende soorten chloor beschikbaar:

Chloortabletten: chloortabletten dienen om de chloorwaarde constant te houden. Met chloortabletten zorg je ervoor dat de chloorwaarde verzekerd is. Idealiter leg je die chloortabletten in de skimmer of in een chloordoseerdrijver. Op die manier wordt de chloor rustig verspreid over het volledig zwembad.

Chloorgranulaat: Chloorgranulaat wordt gebruikt om een chloor choc behandeling te geven aan het zwembad. Dit is nodig bij het opstarten van het zwembad of om groen zwembadwater te bestrijden. Iemand die geen skimmer heeft, kan ook opteren om chloorgranulaat toe te voegen om de chloorwaarde constant te houden.

chloortabletten

Vloeibare chloor: Ook deze chloor wordt gebruikt om chloor choc behandelingen mee uit te voeren. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij zwembad met een automatische dosering.

HTH granulaat: Dit is een specifiek type chloorgranulaat. Het is de enige chloor die geschikt is om te gebruiken bij een ionisator. Heb je een ionisator bij je zwembadinstallatie dan dien je dus dit duurdere chloor aan te kopen om een defect aan de ionisator te vermijden. Gelukkig heb je dankzij de ionisator dit chloor veel minder nodig.

vlokmiddel

Extra helder water dankzij vlokmiddel

Ook de allerbeste filterinstallatie slaagt er niet in om de allerkleinste vuildeeltjes weg te filteren. Gelukkig bestaat daar een oplossing voor, namelijk vlokmiddel. Dit zwembadproduct zorgt ervoor dat die kleine deeltjes samen klitten. Op die manier worden 10 heel kleine deeltjes 1 klein vuildeeltje. Dit vuildeeltje is dan groot genoeg waardoor de filter het wel kan wegfilteren.

Soms kan het gebeuren dat dit product een witte schijn geeft op de bodem. Dit zijn de vuildeeltjes die samengeklit zijn. Om dit op te lossen, hoef je enkel even de vuildeeltjes op te stofzuigen.

Algen bestrijden bij groen zwembadwater

Groen zwembadwater is dé nachtmerrie van elke zwembadeigenaar. In het merendeel van de gevallen is dit groen water te wijden aan algengroei. Om de aangroei van algen te vermijden, kan u gebruik maken van een anti-algen product.

Andere oorzaken van groen water en de juiste oplossingen kan u lezen in een ander blogbericht.

IJzergehalte corrigeren bij bruin zwembadwater

Naast groen water kan het zwembad in uitzonderlijke gevallen een bruine kleur krijgen. Dat is meestal te wijten aan een te hoog ijzergehalte. Ook daar hebben we de oplossing voor in huis. Metal Magic verwijdert ijzer, koper, zilver, calcium en andere metalen uit het zwembadwater zonder dat je daarvoor het zwembad moet legen.

In een heel uitzonderlijk geval ligt de oorzaak bij bruine algen. De oplossing tegen die algen lees je hier.

Anti Kalk-product

Kalk gehalte verlagen met Anti Kalk-product

Soms kan er in het zwembadwater een hoge concentratie kalk aanwezig zijn. Dit kan leiden tot een witte afzetting tegen de zwembadrand, voornamelijk aan de waterlijn.

Het kalkgehalte van je zwembad kan je verlagen door een anti kalkproduct aan het water toe te voegen. Heb je last van kalk aan de waterlijn dan kan je makkelijk verwijderen met spons en HTH Borkler Gel. Dit product laat je even inwerken en bezorgt je een onmiddellijk resultaat.

Met bovenstaande tips kan je als zwembadeigenaar gemakkelijk het wekelijkse onderhoud van je zwembad aan! Heb je toch een probleempje, aarzel dan niet ons te contacteren.

Met 50 jaar ervaring in de zwembadbouw hebben we reeds op elk probleem een gepaste oplossing gevonden.