Bruine vlekken in het zwembad?

Regelmatig worden we geconfronteerd door zwembadeigenaren die last hebben van bruine vlekken in het water.

We geven je graag meer uitleg over de oorzaken van deze bruine vlekken, maar ook de oplossingen komen aan bod.

Bruine vlekken in het zwembad?

Oorzaak van bruine vlekken in het zwembad

Met bruine vlekken in het zwembadwater is je zin om te zwemmen snel verdwenen. Heb je een dergelijke situatie dan wil je uiteraard snel geholpen worden. Dat kan alleen maar als je de juiste oorzaak van die bruine vlekken vindt.

Een eerste mogelijke oorzaak is een te hoge concentratie aan ijzer. Deze ijzerconcentratie moet lager zijn dan 0.2 mg/L, anders ontstaat er ijzeroxides door luchtoxidatie.

De tweede mogelijkheid zijn bruine algen. Iets wat je eenvoudig kan bestrijden door een chloorshock uit te voeren.

Oplossing tegen te hoge ijzerconcentratie

De bruine vlekken kunnen te wijten zijn aan een te hoge ijzerconcentratie. Deze ijzerconcentratie moet zakken onder de 0.2 mg/l anders kunnen er door luchtoxidatie ijzeroxides ontstaan die bruine vlekken geven.

De oplossing is Metal Ex magic. Dit product verwijdert ijzer, koper, zilver, calcium en andere metalen uit het zwembadwater, zonder dat je hiervoor het zwembad moet legen.

Voeg 3-5 dl toe per 10m³ zwembadwater. Verspreid dit gelijkmatig over het hele zwembadoppervlakte met een werkende filter!

Laat vervolgens de filter minstens 48u draaien en eindig met een backwash. Hierna zouden de bruine vlekken verdwenen moeten zijn.

Ter info: wanneer u putwater gebruikt om uw zwembad te vullen dan is dit hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de bruine vlekken in het zwembad. In putwater zit namelijk steeds een hoog gehalte aan ijzer.

Kalkverwijderend product voor zwembaden