Hoe het zwembad algenvrij maken

Hoe het zwembad algenvrij maken

Hoe het zwembad algenvrij maken

Niemand wil algen in zijn zwembad of zwemvijver. Het oogt misschien wat natuurlijker maar het zorgt voor een onaantrekkelijke groen water en het zwembad ziet er niet netjes uit. Bijgevolg wil niemand nog zwemmen. Hoe gevaarlijk zijn de algen en hoe kan je het zwembad algen vrij maken?

Wat zijn algen en hoe komen ze in het zwembad terecht?

Algen in zwembad ontstaan door een verkeerde chemische balans. Wanneer de pH-waarde niet tussen de 7.2 en 7.6 pH is, ontstaat het risico dat de algengroei in het zwembad mogelijk wordt.

Maar zelfs bij een goeie pH-waarde kunnen algen in het zwembad terecht komen. Daarom dient een zwembad ontsmet te worden met bvb. chloor of zwembadzout. Deze producten zorgen ervoor dat de bacteriën en algen niet kunnen groeien. Om algen in het zwembad te vermijden controleer je best tot 3 maal per week de pH- en chloorwaarde en pas je die aan indien nodig.

Wat zijn algen en hoe komen ze in het zwembad terecht?
Zijn algen in het zwembad gevaarlijk?

Zijn algen in het zwembad gevaarlijk?

Een zwembad met algen ziet er vies uit maar algen zijn op zich niet gevaarlijk. In een zwembad dat groen kleurt van de algen, mag je zwemmen. Toch is het niet aan te raden om van dit water te drinken.

Wanneer er algen in het zwembad voorkomen, wijst dat op een slechte ontsmetting van het water. Wie van het water zou drinken kan dus ook bacteriën en dergelijke binnenkrijgen.

Zwemmen kan, maar het is toch aan te raden om het probleem met de waterkwaliteit zo snel mogelijk aan te pakken.

Hoe kan je de algen uit het zwembad verwijderen

Om de algen in het zwembad te bestrijden, dien je de waterkwaliteit in orde te brengen. Volg hiervoor ons stappenplan en na enkele dagen is de waterkwaliteit duidelijk beter.

 1. Zorg ervoor dat het water 24u op 24u wordt gefilterd.

Om het vuil uit het water te krijgen, dien je de filter maximaal te benutten. Alleen zo krijg je sneller resultaat.

 1. Controleer de waterkwaliteit

Meet de pH-waarde en de chloorwaarde. Wij raden de Scuba II van Lovibond aan om de waterkwaliteit te testen. Het is een iets duurder toestel maar wel nauwkeurig. Zo maak je geen verkeerde conclusies.

De pH-waarde dient tussen de 7.2 en 7.6 pH te zijn. Is de pH-waarde niet goed, pas die dan aan met pH Plus of pH Min.

De chloorwaarde dient ongeveer 1mg/l of 1 ppm te zijn. Is de chloorwaarde te laag, dan kan je die best verhogen met chloorgranulaat. Is de chloorwaarde te hoog, dan kan je zwembadrolluik gewoon even open laten. De chloorwaarde zal afnemen door afbraak van de UV-stralen van de zon.

Zijn de pH-waarde en de chloorwaarde allebei goed, maar heb je toch last van algen in het zwembad? Dan is de oorzaak van de algen waarschijnlijk een overstabilisatie van het zwembadwater. Dat kan je controleren door de alkaliniteit te meten. Idealiter is de alkaliniteit tussen 100 en 150 ppm. Je kan de alkaliniteit aanpassen met behulp van TAC + en TAC -.

Hoe kan je de algen uit het zwembad verwijderen
Voeg Anti alg toe aan het zwembad

     3. Voeg Anti alg toe aan het zwembad

Nu de waterkwaliteit van het zwembad terug in orde is, kan je een anti algen product toevoegen aan het zwembad. Heb je een chloorshock uitgevoerd, wacht dan 24u vooraleer je de anti algen toevoegt aan het zwembad.

Van ons product mag je 500 ml of een halve liter toevoegen per 50m³ zwembadwater. Het anti algen product mag je rechtstreeks aan het wateroppervlakte toevoegen.

Soms slaan de algen neer op de bodem. In dat geval kan je die best wegzuigen met behulp van één van onze zwembadstofzuigers.

    4. Verwijder groene aanslag

Zijn de algen uit het zwembad bestreden dan kan je nog wat last hebben van groene aanslag op de bodem of de wanden. Om die aanslag te verwijderen, dien je te schrobben met onze zwembadborstels of zwembadsponzen.

Na deze stappen zou je zwembad terug helder moeten zijn, hou er echter rekening mee dat het tot 5 dagen kan duren vooraleer je resultaat ziet.

Onze tip: Algen voorkomen is beter dan genezen!

 

Zwembadproducten kopen

Waar kan u onze zwembadproducten aankopen?

Op verschillende locaties en in verschillende shops kan u onze zwembadproducten kopen. Bovendien geven we op ons zwembad chloor de laagste prijs garantie! U kan de zwembad artikelen hier kopen

 •     zwembad producten in onze online shops Zwembad.Be & Zwembadproducten.nl
 •     de producten die u nodig hebt voor uw zwembad kan u ook kopen of afhalen in onze drie zwembadwinkels
  •         de zwembadwinkel in Oudenaarde
  •         zwembadwinkel in Overijse
  •         en de winkel in Schoten
 •     tot slot kan u de zwembadproducten kopen in onze nieuwe lifestyleshop