Hoe pH-waarde meten?

Kan je geen keuze maak uit het eindeloze aanbod waterkwaliteittesters en stel je daardoor het meten van de waterkwaliteit uit. Dan kan je last krijgen van groen of troebel water. Het meten van de waterkwaliteit is dus een absolute must! Om het je wat gemakkelijker te maken, hebben we hier een overzicht geschreven met een beschrijving van elk van onze digitale waterkwaliteittesters.

Onze review : ph-meters

Voor het meten van de chloor en ph waarde van het zwembad kan je beroep doen op verschillende ph meters. De ph waarde van je zwembad meet je met behulp van teststrips. Daarbij kan je de analyse van deze meetresultaten zelf maken of de analyse overlaten aan een digitale meter.

Een digitale meter van ph en chloor heeft een hogere kostprijs dan gewone teststrips. Daar tegenover staat het gemak en een kleinere foutenmarge.

Zelf verdelen we 2 types digitale testers. Het eerste model is de Aquacheck digitale tester.

Hierbij steek je de teststrip in het toestel en na enkele seconden weet je het resultaat. Bovendien krijg je van zo’n digitale tester ook onmiddellijk advies.

Na het meten van de pH waarde zegt deze digitale meter of je pH granulaat of chloor aan het water dient toe te voegen. De accuraatheid van dit toestel is vergelijkbaar met het manueel meten van de waterkwaliteit. Toch biedt dit toestel een bepaald gemak en geeft het advies voor het aanpassen van de waterkwaliteit.

Aquachek Digitale water tester
Scuba II Lovibond

Het 2de model is de Scuba II van het merk Lovibond. Deze digitale tester meet 5 verschillende parameters van de waterkwaliteit. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van tabletten. De meeting is iets omslachtiger in vergelijking met de Aquacheck Trutest. De resultaten zijn echter veel accurater. Enkel met dit toestel meet je 100% correct de waterkwaliteit van het zwembad.

Maar je kan ook manueel de ph waarde van het zwembad meten en vervolgens zelf de analyse doen. Hiervoor kan je kiezen voor teststrips die je enkele seconden onder water dient te houden of voor testkit met druppeltjes.

De teststrip zal verkleuren nadat je de teststrip uit het water haalt, daarna kan je het kleur analyseren. Op basis van die kleurwaarde dien je dan zelf te bepalen hoeveel en welk pH poeder je moet toevoegen. Hetzelfde principe wordt ook toegepast voor de testkit.

Een digitale meter van het pH gehalte lijkt voor ons de beste oplossing omwille van het gemak in analyse. Kies je daarbij voor de Scuba II dan maak je de keuze voor de beste kwaliteit. Het toestel gaat lang mee, je kan 5 verschillende parameters meten en de resultaten zijn bijzonder accuraat.

Ideale pH-waarde voor zwembad

Nu je de pH waarde van je zwembad hebt gemeten, moet je bepalen of er pH plus of pH min moet worden toegevoegd. We zetten hieronder alvast ons pH schema voor ph Min en ph Plus. Zo weet je duidelijk wanneer je welk poeder dient toe te voegen.

Doseerschema pH Min

Zwembadvolume

20 m³

50 m³

75 m³

100 m³

Per m³

7.2 à 7.6 pH

 

 

Ideale waarde

   

7.6 à 8.0 pH

120 g

300 g

450 g

600 g

6 g

8.0 à 8.4 pH

240 g

600 g

900 g

1200 g

12 g

pH > 8.4 pH

360 g

900 g

1350 g

1800 g

18 g

Doseerschema pH Plus

Zwembadvolume 

20 m³

50 m³

75 m³

100 m³

Per m³

7.2 à 7.6 pH

   

Ideale waarde

 

 

6.8 à 7.2 pH

180 g

450 g

700 g

900 g

9 g

6.5 à 6.8 pH

240 g

600 g

900 g

1200 g

12 g

pH < 6.5 pH

300 g

750 g

1100 g

1500 g

15 g

Ligt het resultaat van je pH-meting tussen de 7.2 en 7.6 pH dan hoef je niks toe te voegen. Je pH waarde is dan ideaal en je kan met een gerust gevoel chloorproducten toevoegen. Deze hebben namelijk pas een goed effect wanneer de pH deze ideale waarde heeft bereikt.

Waarom ph meten?

Het meten van de ph waarde is erg belangrijk. Als je het ph gehalte niet weet, kan je het ook niet aanpassen met de juiste producten. En een slechte ph waarde kan vergaande gevolgen hebben.

Een te hoge ph waarde kan bijvoorbeeld het vrije chloor inactief maken. Hierdoor wordt het water niet meer ontsmet en kunnen de bacteriën zich vrij verspreiden in het zwembad.

Meet je een veel te lage ph waarde, dan dien je onmiddellijk in actie te schieten. Een veel te lage pH waarde kan namelijk corrosie veroorzaken aan je filterpomp, warmtewisselaar,… .

Heb je nog vragen omtrent het meten van de ph waarde van je zwembad? We helpen je graag verder.

Waarom ph meten?