Hoe vaak moet er chloor in het zwembad?

Hoe vaak moet er chloor in het zwembad?

Hoe vaak moet er chloor in het zwembad?

Ontdek ons doseerschema voor chloor.

Een zwembad onderhouden lijkt eenvoudig. Maar voor een goede ontsmetting van het zwembadwater dien je de juiste hoeveelheid chloor toe te voegen. Alleen zo krijg je een gezonde zwemomgeving

De ideale chloorwaarde voor het zwembad

Om een gezond zwembad te hebben, dien je 2 waardes te controleren. Enerzijds dient de pH-waarde tussen de 7.2 en 7.6 pH te zijn.

Daarnaast dien je de chloorgehalte op niveau te houden. Idealiter is de chloorwaarde tussen 1 en 1.5 ppm.

Tijdens het zwemseizoen is het aan te raden om deze waardes 2 x per week te controleren. Dat kan met een manuele testkit maar er is ook digitale variant zoals de Blue Connect Plus. Dat toestel meet zelf elk uur de waterkwaliteit en stuurt die waardes door naar een applicatie op je smartphone.

De ideale chloorwaarde voor het zwembad

Chloorshock uitvoeren

Ga je voor het eerst van je zwembad genieten of start je het zwembad op na de winter dan zal je het chloorgehalte op niveau moeten krijgen. Opgelet: voor je dit doet, controleer je best eerst de pH en chloorwaarde.

Is de chloorwaarde (bijna) 0, dan kan je best een chloorshock uitvoeren.

Wat is een chloorshock?

Een chloorshock is het toevoegen van een extra dosis chloor aan het zwembad om zo het chloorgehalte op peil te brengen.

Wanneer dien je een chloorshock uit te voeren?

 • Bij het allereerste gebruik van een zwembad
 • Na de winterperiode
 • Na een vakantieperiode waarin de waterkwaliteit niet gecontroleerd werd
 • Na een druk zwemweekend waarin er veel gezwommen werd

Tijdens deze periodes zakt het chloorniveau in het zwembad. In dat geval kan je het chloorgehalte niet verhogen door de normale dosis chloor toe te voegen. Het chloorgehalte herstelt zich het snelst door een chloorshock uit te voeren.

Hoe voer je een chloorshock uit?

Hoe voer je een chloorshock uit?

Om een chloorshock of chloor choc in het zwembad uit te voeren kan je volgend stappenplan gebruiken.

 1. Vooraleer je het chloorgranulaat aan het zwembad toevoegt, dient de pH-waarde van je water op peil te zijn (tussen 7.2 en 7.6 pH). Voeg hiervoor indien nodig pH-min of pH-plus toe.
 2. Los het chloorpoeder op in een emmer water vooraleer je het gelijkmatig verdeeld over het hele zwembad. Open de verpakking bij voorkeur in openlucht terwijl je uit de wind staat.
 3. Voor een chloorshockbehandeling dien je 3 maatbekertjes van 40 gram chloorgranulaat toe te voegen per 10 m³ water. Idealiter voeg je dit na het zwemmen of ‘s avonds aan je zwembad toe zo kan het product zich goed verspreiden in het zwembad.
 4. Zorg ook dat je het water filtert nadat je het chloor hebt toegevoegd. Op die manier is de werking van het chloor in het zwembad effectiever.
 5. Controleer regelmatig, best wekelijks, het chloorgehalte van je water. De ideale waarde ligt tussen 1 en 1.5 mg per liter water (> 1ppm en < 1.5 ppm).

Chloorshock doseerschema

Het is steeds aan te raden om de verpakking van je chloorpoeder te controleren vooraleer je chloorpoeder aan het zwembad toevoegt.

Volume zwembad

(L x B x H)

10 m³

30 m³

50 m³

70 m³

100 m³

125 m³

Toe te voegen chloorgranulaat

120 gram

360 gram

600 gram

840 gram

1200 gram

1500 gram

Indien u dit doseerschema wil gebruiken, dient u gebruik te maken van dit chloorpoeder.

Wekelijkse dosering chloor voor het zwembad

Wekelijkse dosering chloor voor het zwembad

Eenmaal de chloorwaarde op peil is, kan je de chloor op peil houden met chloortabletten. Chloortabletten zijn beter dan chloorgranulaat omdat chloortabletten langzaam oplossen en de chloorwaarde constant houden.

Helaas is het niet eenvoudig te zeggen hoeveel chloortabletten je aan het zwembad moet toevoegen en hoe vaak je chloortabletten moet toevoegen. De dosering van de chloortabletten is niet alleen afhankelijk van het volume van het zwembad. Er spelen nog heel wat andere zaken een rol zoals:

 1. Het aantal uren zonneschijn en de UV-waarde
  De UV-stralen van de zon breken namelijk de chloorwaarde af.
 2. Bladeren en insecten in zwembad
  Bladeren, insecten en ander vuil zorgen ervoor dat de actieve chloor wordt opgebruikt
 3. Het aantal gezwommen uur per dag
  Hoe meer er gezwommen wordt, hoe sneller de chloor afbreekt

Wordt het zwembad weinig gebruikt, controleer dan zeker 1 keer per week de waterkwaliteit met behulp van een watertester. Wordt het zwembad meer dan 2 dagen per week gebruikt, dan dien je de waterkwaliteit 2 tot 3 keer per week te testen.

Is de pH-waarde goed, controleer dan of de chloortablet al volledig opgelost is of niet. Is de chloortablet opgelost dan voeg je best 1 chloortablet per skimmer toe aan het zwembad. Gebruik hiervoor deze chloortabletten. Voor een klein opblaaszwembad gebruik best deze mini chloortabletten van 20 gram. Hiervan mag je er 1 toevoegen per 3m³ water.

Belangrijk is dat je eerst de vorige chloortabletten volledig laat oplossen vooraleer je nieuwe chloortabletten toevoegt.

Te veel chloor in het zwembad

Soms kan het gebeuren dat je te veel chloor toevoegt in het zwembad. Om de chloorwaarde te laten zakken, dien je eigenlijk weinig te doen. Laat je rolluik of zwembadafdekking open liggen en de chloor zal vanzelf zakken door de UV-stralen van de zon.

Na 24u zal de te hoge chloorwaarde reeds fel gezakt zijn. Hou in dat geval dagelijks de chloorwaarde in het oog en voeg een chloortablet toe zodra de chloorwaarde ongeveer 1 ppm is.

Chloor in zwembad te laag

Merk dat het chloorpeil toch onder de 1 ppm is beland, dan kan je altijd een nieuwe chloorshock uitvoeren om het chloorniveau weer op peil te brengen.

Chloortablet lost niet op

Soms kan het gebeuren dat de chloortablet niet opgelost geraakt. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Controleer eerst of de filterinstallatie goed werkt en dat de filterinstallatie minimum 12u per dag werkt.

Een andere reden waardoor een chloortablet niet oplost, is de koude. Is het water kouder dan 20°C dan zal het oplossen van de chloortablet vertragen. Onder de 15°C kan dit zelf volledig stil vallen. Heb je bij het ingaan van de winter nog een chloortablet in je skimmer liggen, dan raden we aan om deze toch te verwijderen.

 

Hoeveel vloeibare chloor in zwembad

Sommigen verkiezen om hun zwembad te onderhouden met vloeibare chloor. Wie met een automatische dosering werkt, voegt zo druppelsgewijs chloor toe aan het zwembad. Zo blijft de chloor steeds op het juiste niveau.

Wie geen automatisch dosering heeft, moet de vloeibare chloor manueel toevoegen. In dat geval is het heel moeilijk om dit correct te doseren. We raden aan om dit niet te gebruiken voor het wekelijks onderhoud. Vloeibare chloor gebruik je manueel best enkel voor een chloor shock uit te voeren.

Voeg in dat geval nooit meer dan halve liter toe per 50.000 liter. Voeg je meer toe, dan heeft dat geen positievere invloed op de waterkwaliteit. Integendeel het zal je installatie zelf beschadigen.

Heb je nog vragen over het toevoegen van de juiste hoeveelheid vloeibaar chloor aan je zwembad? Aarzel dan niet om onze specialisten te raadplegen. We helpen je graag verder!

vloeibare chloor
Chloor kopen

Waar kan u ons zwembad chloor kopen?

U kan zwembad chloor hier kopen :