Chloor voor zwembaden: alle geheimen ontrafeld

Bij het onderhouden van het zwembad komen steeds heel wat vragen over chloor naar voor. Je weet vast dat chloor een veel gebruikte manier is om het zwembad helder te houden.

Maar hoe werkt chloor precies en hoe komt het dat ik steeds chloor aan het zwembad moet toevoegen?

Vrij chloor, de oplossing voor vele problemen

Vrij chloor is het chloor dat vuildeeltjes in het water afbreekt en bacteriën of virussen dood. Het houdt of maakt het water in je zwembad helder en gezond.

De ideale concentratie vrij chloor is afhankelijk van het type zwembad:

  • Binnenzwembad: 0.5 – 1.5 mg/l (=ppm)
  • Buitenzwembad: 0.5 mg/l – 3.0 mg/l
  • Spa: 1- 3 mg/l

Een te lage chloorwaarde geeft kans op infecties, een te hoge waarde zal dan weer textiel bleken en schadelijke nevenproducten vormen.

chloortabletten en testkit

Vrij chloor is pas effectief bij een goede pH-waarde. Wanneer de zuurtegraad lager is dan 7.6 pH zal 50% van het vrije chloor actief zijn. De ideale pH-waarde is 7.2. Probeer deze waarde dus na te streven door regelmatig de waterkwaliteit te testen en aan te passen.

Is de pH-waarde hoger dan 7.6 dan wordt het vrije chloor minder tot niet actief. Hierdoor kunnen de gevaarlijke bacteriën en virussen zich ontwikkelen waardoor het water zelfs groen kan worden. Dit bewijst nog maar eens het belang van de zuurtegraad van het zwembad.

Pool boy voor zwembad te onderhouden

Hoe kan je vrij chloor aan het zwembad toevoegen?

Er bestaan verschillende manieren om chloor aan het zwembad toe te voegen. Een veelgebruikte methode is door het toevoegen van vloeibaar chloor. 
Opgelet: Door vloeibaar chloor toe te voegen zal de pH-waarde van je zwembad altijd stijgen.

Naast vloeibaar chloor is ook het chloorgranulaat van HTH erkend als een effectieve manier om het zwembad te ontsmetten. Wanneer dit chloor aan het zwembad wordt toegevoegd zal het ook vrij chloor vormen. Ook dit product doet je pH-waarde stijgen, maar dat valt eenvoudig te corrigeren met pH Min-producten.

Een derde methode zijn de organische chloortabletten en chloorgranulaten die je in vele winkels kan aankopen. Deze zijn niet door de wetgeving erkend, omdat deze vooral de vuildeeltjes afbreken maar minder het zwembad ook gaan ontsmetten. Deze chloorproducten zetten zich niet volledig om tot vrij chloor, waardoor deze niet toegelaten worden in publieke en openbare zwembaden.

Welke andere soorten chloor zijn er?

Gebonden chloor

Dit gebonden chloor is het chloor dat zijn werk reeds gedaan heeft. Alle vuildeeltjes die door het vrije chloor verwerkt zijn, vormen samen met dat chloor het gebonden chloor of chlooramines. De maximale concentratie is 1 mg/l, al is het aan te raden 0.6 mg/l of lager na te streven.

Het gebonden chloor heeft bij een te lage zuurtegraad (lager dan 7.0 pH) een irriterende chloorgeur die oog-, neus- en slijmvliesirritaties kan geven. Deze irritaties vallen dus te vermijden door uw pH te verhogen.

Gelukkig reageert dit gebonden chloor verder met andere stoffen in het water zodat het uiteindelijk stikstofgas vormt en uit het zwembad verdwijnt.

Totaal chloor

Het totale chloor is de som van het vrije en het gebonden chloor. Een waarde die op zich weinig zegt, aangezien je nooit precies weet wat het gehalte vrij chloor en het gehalte gebonden chloor is.

Heb je nog vragen omtrent chloorAarzel dan niet ons te contacteren, wij helpen je graag verder!