Wat te doen wanneer de chloor- of pH-waarden niet meer veranderen

Normaal verandert de chloor- en pH-waarde snel wanneer je een product toevoegt aan het zwembad. Maar regelmatig krijgen we vragen van klanten die geen verandering zien na het toevoegen van producten. Hierdoor kan de waterkwaliteit snel achteruit gaan. Snel handelen is dus de boodschap.

Wat te doen wanneer de chloor- of pH-waarde niet meer veranderen

Verschillende oorzaken

Dit fenomeen kan verschillende oorzaken hebben. De eerste is een heel eenvoudige. Het kan ook aan de tester liggen. Verandert je chloor of pH-waarde niet wanneer je producten toevoegt, dan kan je best eerst controleren of een andere waterkwaliteitstester dezelfde of andere resultaten geeft.

Veranderen de waardes wel als je met een andere tester de kwaliteit controleert, dan lag het probleem dus aan een defecte tester.

Wanneer je 2de tester dezelfde chloor- en pH-waarde aangeven, dan is het water te stabiel geworden. Dit kan alleen door een teveel aan cyaanzuur in het water.

Cyaanzuur in het zwembad

Cyaanzuur in het zwembad

Waar komt dat cyaanzuur vandaan? Heel eenvoudig, dat cyaanzuur zit in gestabiliseerde chloor-producten die je aan het water toevoegt. Gewone chloortabletten en chloorgranulaten bezitten steeds cyaanzuur en bij een teveel aan dat cyaanzuur wordt het water dus te stabiel.

Toch heeft cyaanzuur ook een functie. Door dat cyaanzuur verandert de kwaliteit van het water minder snel bij een plots onweer of een felle regenbui. Op die momenten zorgt het cyaanzuur ervoor dat het zwembad niet groen of toch op minst minder groen wordt. Het mes snijdt dus aan 2 kanten.

Hoe krijg ik cyaanzuur uit het water?

De oplossing tegen cyaanzuur is heel eenvoudig maar niet leuk voor de portemonnee. Je dient vers water aan het zwembad toe te voegen. Hiervoor zal je dus op z’n minst de helft van water moeten verwijderen en nadien vers water toevoegen. Goedkoop is de oplossing dus zeker niet.

Nadat het vers water is toegevoegd, kan je opnieuw de waterkwaliteit meten. De pH- en chloor-waardes zullen sowieso aangepast moeten worden. Met al dat nieuwe water kunnen die waardes nooit correct zijn. Het cyaanzuurgehalte zal sowieso voor de helft gedaald zijn, waardoor dat cyaanzuur geen probleem meer kan vormen.

Zodra het verse water in het zwembad is, dien je het water langdurig te filteren en de waterkwaliteit aanpassen. We raden aan om 3 dagen constant te filteren en de waterkwaliteit ’s morgens en ’s avonds te meten. Indien nodig voeg je de nodige pH- en chloorproducten toe. Een extra controle ’s middags kan zeker geen kwaad.

Hierna zou de waterkwaliteit al veel beter moeten zijn. Zijn de waardes nog niet ideaal, blijf ze dan aanpassen en voldoende filteren. Wil je het water terug volledig helder krijgen, schaf dan HTH vlokkingsmiddel aan en je zal snel resultaat zien.

Het vermijden van een teveel aan cyaanzuur in het zwembad

Eenmaal last hebben van een teveel aan cyaanzuur, dat lijkt ons meer dan genoeg. Daarom een aantal tips om dit te vermijden.

De eerste tip is regelmatig de zandfilter backwashen of terugspoelen. Door het backwashen verdwijnt het vuil uit de filter. Daarbij gaat heel wat water “verloren”. Hierdoor dien je ook automatisch water toe te voegen aan het zwembad. Op die manier heb je regelmatig vers zwembadwater in het bad en kan je dus geen teveel aan cyaanzuur opbouwen. Want zo’n teveel aan cyaanzuur wordt niet op 1 dag opgebouwd.

Verder raden we het aan om na 10 jaar het water toch eens te verversen. Er is na 10 jaar teveel water in het zwembad dat al gereageerd heeft met producten waardoor het zwembadwater te verzadigd is.

vermijden van een teveel aan cyaanzuur

Onthoud ook dat er chloorproducten zijn die geen cyaanzuur bevatten. Ook in onze webshop kan je vloeibare chloor en hth Granular aanschaffen. Beiden chloorsoorten bevatten geen cyaanzuur en zijn dus ideaal om een teveel aan cyaanzuur te vermijden. Let wel op: met deze producten zullen de waardes van pH en chloor veel sneller veranderen.

Een laatste tip is meermaals per week de waterkwaliteit testen en voldoende filteren. Door zo regelmatig te testen, kan je de waterkwaliteit zien veranderen. Op die manier kan je vroeger ingrijpen en blijft je zwembad helder.

Vloeibare chloor 20L

Vloeibare chloor 20L

HTH Granular 10 kg

HTH Granular 10 kg