Wat kost het onderhoud van een zwembad?

Wat kost het onderhoud van een zwembad?

Wat kost het onderhoud van een zwembad?

Vooraleer je een zwembad bouwt, sta je best stil bij de onderhoudskosten van een zwembad. Pas dan kan je de kost van een zwembad realistisch inschatten.

De onderhoudskosten van een zwembad kan je onderverdelen in 3 luiken. Enerzijds heb je de energiekosten voor het verwarmen en filteren van het zwembad. Daarnaast zijn er de kosten voor het vullen. Ten slotte zijn er de kosten voor de onderhoudsproducten die ervoor zorgen dat u in een gezond zwembad kan zwemmen.

Inschatting onderhoudskosten van zwembad

Bij onderstaande voorbeelden gaan we uit van een standaard bouwkundig zwembad van 10 meter lang en 5 meter breed. De onderhoudskosten van een zwembad zijn steeds afhankelijk van het totale volume van je zwembad. 

Energiekosten voor het onderhouden van een zwembad

De energiekosten van een zwembad kan je onderverdelen in 2 delen. Enerzijds heb je de kosten voor het draaien van de filterpomp van een zwembad. Deze zal je het hele jaar door nodig hebben, maar in de winter draait deze pomp minder lang dan in de zomer.

Op jaarbasis zal dat ongeveer € 150 kosten. Daarmee laat je de filterpomp draaien, kan de verlichting ’s avonds eens branden en doe je het automatische rolluik open en dicht.

In België heb je voor het zwembad ook een verwarming nodig. Daarbij heb je heel wat keuze qua zwembad verwarmingstypes. Een warmtepomp wordt het vaakst gebruikt. Om een zwembad met afdekking te verwarmen van april tot eind oktober mag je rekenen op een verwarmingskost van ongeveer €500 à €600 per jaar.

Energiekosten voor het onderhouden van een zwembad
Kosten voor het bijvullen van het zwembad

Kosten voor het bijvullen van het zwembad

De prijs van 1000 liter (of 1 m³) water is afhankelijk van regio tot regio. Cijfers uit 2014 geven aan dat de gemiddelde prijs in Vlaanderen €4.30 per 1000 liter bedraagt. Maar de exacte prijs kan je best even opzoeken op de factuur van je watermaatschappij. Zo kan je berekenen wat de totale kostprijs is voor het vullen van je zwembad.

De hoeveelheid water die je per jaar voor je zwembad nodig hebt, is afhankelijk van een aantal zaken. Enerzijds is er het weer. Hoe meer echt warme dagen, hoe meer water er zal verdampen. Dat zorgt er voor dat het waterniveau bijgevuld moet worden. Die hoeveelheid is echter kleinschalig en dus verwaarloosbaar.

Hoe vaker je zwemt, hoe meer het zwembad moet worden bijgevuld. Tijdens het zwemmen en wanneer je uit het zwembad stapt, gaat er water uit het zwembad. Wie een poolparty houdt, mag er op rekenen dat hij het zwembad zal mogen bijvullen. Vaak gaat het dan om een tiental centimeter waterverlies.

Ook de hoeveelheid regen (in de zomer) speelt een rol bij de hoeveelheid water die je nodig hebt voor het bijvullen van het zwembad. Dankzij de regen wordt het zwembad op een natuurlijke manier bijgevuld. In de winter is dat ruim voldoende om het waterniveau constant te houden. Zodra je het zwembad in april begint te gebruiken, zal je toch moeten bijvullen. 

Een laatste factor is gelinkt aan het onderhoud van je zwembadfilter. Om de kwaliteit van het filteren te garanderen, moet je de filter regelmatig terugspoelen of backwashen. Op dat moment kan je tot vijf centimeter zwembadwater verliezen.

Wij raden aan om elke 14 dagen zo’n backwash uit te voeren. Op een periode van april tot eind oktober mag je dus rekenen op ongeveer 15 keer. Dat komt neer op 75 centimeter waterverlies. Als je dat terug koppelt op een zwembad van 10 meter lang en 5 meter breed, dan komt dit neer op 3750 liter of 3.75 m³ water dat daar verloren gaat. Uitgerekend aan de prijs van 4.30 €/m³ komt dit neer op €16.13. 

Kosten van onderhoudsproducten

Kosten van onderhoudsproducten

Om te genieten van het zwembad dien je zuiver en gezond zwembad water te hebben. Daarvoor voeg je regelmatig producten toe aan het zwembad. Denk daarbij vooral aan chloor- en pH-producten.

Die producten zijn helaas niet gratis. Reken op een kost van 300 tot 400 euro per jaar. Hoe beter je het zwembad onderhoud, hoe lager deze kosten zullen zijn. Ook bij slecht weer verandert de waterkwaliteit en moet je producten toevoegen. Enkel in de winter dien je weinig tot geen producten te gebruiken.

Naast de onderhoudsproducten kan je het zwembad laten overwinteren in de herfst en opstarten in lente door je zwembadbouwer. Deze service interventies zorgen ervoor dat uw zwembad een pak beter onderhouden is. De kostprijs schommelt rond de €250 voor zo’n interventie. Maar het is wel erg gemakkelijk.

Tips om de onderhoudskosten van je zwembad te verlagen

Een zwembad onderhouden vraagt wel wat budget. Reken je de energie-, waterkosten en de kosten van de onderhoudsproducten samen dan zal je onderhoudskost tussen de €1.000 en de €1.500 liggen. Dat komt neer op ongeveer €100 per maand. Toch kun je de onderhoudskosten zoveel mogelijk beperken door een aantal eenvoudige tips te volgen.

Zwembad verwarmen én afdekken

Een eerste tip om veel energieverlies te voorkomen is het zwembad afdekken wanneer je het niet gebruikt. Denk hierbij aan een afdekzeil of een automatisch rolluik. Deze investering zorgt ervoor dat de kosten voor het verwarmen niet zomaar verloren gaan.

80% van het warmteverlies verloopt namelijk via het wateroppervlakte wanneer je dat niet afdekt met een zeil of automatisch rolluik. Wil je de kosten voor het verwarmen van je zwembad verlagen dan kan je daar de grootste winst boeken.

Door je zwembad af te dekken met een zeil, win je snel een honderdtal euro per jaar. Maak je gebruik van een automatisch rolluik met solar lamellen, dan kan je nog veel meer besparen. Dankzij solar lamellen kan de temperatuur van je zwembad zelf enkele graden stijgen zonder dat je de zwembadverwarming moet gebruiken. 

Zwembad verwarmen én afdekken

Vuil in het zwembad vermijden

Ook op het verbruik van onderhoudsproducten kan je heel wat besparen door zoveel mogelijk vuil in het zwembad te vermijden. Vuil zorgt er voor dat je meer chloor en andere onderhoudsproducten nodig zal hebben. Daarnaast zal je vaker moeten stofzuigen en zal de filter sneller verslijten.

Toch kan je met relatief eenvoudige maatregelen al heel wat onderhoudskosten drukken. Moet je het zwembad nog aanleggen, zoek dan een locatie die niet in de buurt is van bomen. Heb je veel bomen, overweeg dan om minstens enkele van die bomen te verwijderen. Door de bomen belanden er veel bladeren in het zwembad en die zorgen voor een hoger verbruik van zwembadchemicaliën.

Denk er vooraf ook aan om een meter terras te voorzien rondom het zwembad. Doe je dat niet dan bestaat het risico dat je veel gras in het zwembad krijgt dan aan de voeten blijft kleven.

Nog een eenvoudige tip is: douchen voor het zwemmen. Heel wat vuil brengen we als mens zelf in het zwembad. Denk maar aan zonnecrème, deodorant, dode huidschilfers, haren,…. Door vooraf te douchen vermijd je dat dit vuil in het water beland en zo daalt ook het verbruik van producten.

Een hond die zwemt, heeft duidelijk veel plezier. Toch zorgt die ervoor dat er heel wat vuil in het water terecht komt. Om vuil in het zwembad te vermijden, kan je er beter voor zorgen dat je huisdier niet in het water terecht komt.

Zwembad stofzuigen op het ideale moment

Zwembad stofzuigen op het ideale moment

Regelmatig stofzuigen is belangrijk om de waterkwaliteit constant te houden en het vuil uit het zwembad te vermijden. Overdrijven heeft echter geen zin. Want wanneer je een klassieke zwembadstofzuiger gebruikt, dan zal je ook heel wat water verliezen door na het stofzuigen te backwashen of terug te spoelen. Per onderhoudsbeurt kan je zo 5 cm verliezen van de zwembadinhoud.

Plan je het stofzuigen van het zwembad verstandig in, dan kan je de waterfactuur positief beïnvloeden. Denk er bijvoorbeeld aan om te stofzuigen vlak voor een regenbui. Zo vult het water deels van zelf aan en dat scheelt weer enkele euro’s op een jaar.

Wie een zwembadrobot gebruikt zal geen water verliezen. De aankoop is duurder dan bij een manuele stofzuiger maar je bespaart er ook heel wat tijd mee uit.

Juist gebruik van chemische onderhoudsproducten

De waterkwaliteit van het zwembad dien je regelmatig bij te stellen met behulp van chemische onderhoudsproducten. Vaak gaat het hier om chloor, pH-producten of producten om het ijzergehalte in het water te verminderen.

Door regelmatig het zwembadwater te testen, weet je welke producten je dient toe te voegen. Wij raden aan om minimaal wekelijks het water te testen. Gebruik je het zwembad dagelijks, ga dan ook dagelijks de waterkwaliteit testen. Eigenlijk kan je de waterkwaliteit best steeds testen vooraleer je in het zwembad gaat. Wordt er niet gezwommen, probeer dan toch 1 keer in de week te testen.

Door regelmatig te testen, merk je snel schommelingen op in de waterkwaliteit. Zo kan je sneller de waterkwaliteit aanpassen en zal je minder producten moeten toevoegen om de waterkwaliteit constant te houden. Op die manier kan je ook heel wat besparen op de onderhoudskosten van het zwembad.

Juist gebruik van chemische onderhoudsproducten

Zwembad goed overwinteren

Een laatste tip is het zwembad goed (laten) klaar maken voor de winter. Bij een winteronderhoud wordt het zwembad een laatste maal gereinigd. Zo is al het vuil uit het zwembad vooraleer je het winterzeil plaatst.

Verder pas je ook de waterkwaliteit aan door winterproduct aan het zwembad toe te voegen. Dat doe je best bij het overwinteren zelf en een 2de keer in januari of februari.

Door het zwembad te overwinteren, zal je het zwembad sneller kunnen opstarten en zal de waterkwaliteit een pak beter zijn in de lente. Met een goede overwintering kan je dus heel wat kosten besparen bij het opstarten van het zwembad. Je zal namelijk veel minder producten nodig hebben, de filter zal minder lang moeten draaien,… 

kosten onderhoud zwembad

Conclusie

Een zwembad onderhouden kost wel degelijk wat geld. Wij rekenen op een onderhoudskost van ongeveer €100 per maand. Daarmee laat je de technische installatie draaien, verwarm je het zwembad en koop je de onderhoudsproducten voor je zwembad.

Met bovenstaande tips kan je dat budget zoveel mogelijk trachten te beperken. Kort gezegd kunnen deze tips als volgt samenvatten:

  1. Voorzie een afdekking om de warmte zolang mogelijk in het zwembad te houden
  2. Vermijd vuil in het zwembad
  3. Controleer regelmatig de waterkwaliteit om sterke schommelingen te vermijden
  4. Maak je zwembad winterklaar