7 verwarmingsmethodes voor het zwembad

Is het water van je zwembad te koud? Dan ga je waarschijnlijk niet zwemmen. Wil je niet alleen op zonnige dagen van het zwembad genieten, dan kies je best voor een efficiënte zwembadverwarming.

Zonder verwarming wordt het zwembadwater niet warmer dan 22 graden, op erg warme dagen misschien 25 graden. Terwijl het zwembad zelf voor een sportieve zwemmer pas aangenaam wordt vanaf 26 graden. De meeste zwembaden worden zelfs verwarmd tot 29 graden à 30 graden.

Bovendien kan je door een zwembadverwarming veel langer van het zwembad genieten. Zonder verwarming kan je enkel zwemmen tijdens de zomermaanden, vanaf eind mei tot eind augustus. Met verwarming kan je makkelijk 4 maand langer zwemmen, van april tot eind oktober. Met sommige systemen kan je zelf het hele jaar door zwemmen.

7 verwarmingsmethodes voor het zwembad

Maar welk verwarmingstype of systeem moet je nu kiezen? Er is alvast veel keuze en de ideale keuze is afhankelijk van heel wat factoren zoals het type en de grootte van het zwembad, de huidige verwarmingsinstallatie van de woning, hoe vaak je wil zwemmen en aan welke temperatuur en in welke periode je wenst te zwemmen. We overlopen hieronder een aantal gekende verwarmingssystemen voor zwembaden.

zwembad verwarmen met zonne energie

Zwembad verwarmen met zonne-energie

Een zwembad verwarmen met de zon lijkt in eerste instantie eenvoudig en aantrekkelijk. Het is een energiezuinig en milieuvriendelijke manier om het zwembad op te warmen. Toch bestaan er binnen deze categorie zwembadverwarmingen een aantal opties met elk hun voor- en nadelen.

Verwarm je zwembad met een zonneboiler

Zonneboilers worden voornamelijk gebruikt om een huis op te warmen of voor de sanitaire voorzieningen. De precieze toepassing is deels afhankelijk van het aantal panelen dat zich op het dak bevindt. Je kan een zonneboiler ook gebruiken om, naast het huis, ook het zwembad te verwarmen.

Dit is een pak milieuvriendelijker dan verwarmen met gas of stookolie maar je hebt nog steeds energie nodig om de zonneboiler te laten branden.

Voor een degelijke zonneboiler dien je te rekenen op een budget van ongeveer €5000. Toch raden we zonneboilers niet onmiddellijk aan als zwembadverwarming. Op bewolkte dagen zal de zonneboiler minder rendement behalen. Het is juist op die dagen dat de zonneboiler veel moet werken om het zwembad op te warmen of warm te houden. Voor een warm zwembad blijf je dus afhankelijk van de zon.

Zwembad verwarmen met zonnepanelen

Zonnepanelen maken geen warmte aan maar energie. Dat is het grootste verschil met een zonneboiler. Die energie is volledig milieuvriendelijk en wordt gebruikt om het huis en het zwembad te verwarmen met een elektrisch verwarmingssysteem.

Om snel een huis of zwembad op te warmen worden zonnepanelen het best gecombineerd met een elektrisch verwarmingssysteem zoals een warmtewisselaar.

De prijs van dergelijke zonnepanelen is afhankelijk van het aantal panelen, het type en de kwaliteit van de zonnepanelen, de capaciteit van de panelen en de grootte van het gezin. Hoe groter het gezin, hoe meer energie er moet geproduceerd worden. Voor de aankoop van zonnepanelen mag je al snel rekenen op een budget van ongeveer 10.000 €.

Ook voor de zonnepanelen dien je een groot oppervlakte te voorzien dat in het beste geval naar het zuiden gericht is.

Je zwembad verwarmen met zonnepanelen is perfect mogelijk. Het is milieuvriendelijk en de energie is volledig gratis. Maar je hebt er wel een aanzienlijk budget en oppervlakte voor nodig om de zonnepanelen te plaatsen.

Voordelen

 • Amper verbruikskosten
 • Zeer milieuvriendelijk

Nadelen

 • Hoge aankoopprijs
 • Enkel in de zomer te gebruiken
 • Extra oppervlakte nodig voor de zonnecollectoren

Solarmatten of EDPM-matten om het zwembad te verwarmen

Deze zonnematten of solarmatten worden vaak gebruikt bij het verwarmen van een klein zwembad dat in de winter opnieuw afgebroken wordt. Bij een zwembadverwarming met EDPM of solarmatten wordt het water door de matten gepompt. Daar wordt het opgewarmd door de zon. De zon zorgt er namelijk voor dat de solarmatten warm krijgen. De matten geven vervolgens de warmte af aan het zwembadwater.

Zoals eerder aangegeven wordt deze oplossing vooral aangeboden bij eerder kleinere zwembaden. Eerst en vooral omdat het bij een zwembad met een groot volume lang duurt vooraleer de volledige inhoud één maal door de solarmatten is gepompt. Het duurt bij gevolg erg lang om een groot zwembad volledig op warmen met deze matten. 

Daarnaast dien je een groot oppervlakte te voorzien om deze matten op te leggen. Er wordt aangeraden om een even groot oppervlakte solarmatten te voorzien als het oppervlakte van het zwembad. Meestal worden deze verwarmingsmatten op het plat dak geplaatst. Dit zorgt er echter voor dat de pomp voldoende capaciteit moet hebben om het water tot op die hoogte te pompen. Heeft de pomp niet voldoende kracht, dan zal het water trager opwarmen.

Een echt nadeel aan deze EPDM- of solarmatten is de weersafhankelijkheid. Zonder zon zullen de matten te weinig warmte afgeven aan het zwembadwater.

Voor dergelijke matten mag je een prijs verwachten van ongeveer 50€ per m² (zonder plaatsing). Voor een zwembad van 8m op 4m mag je dus op een aankoopkost rekenen van ongeveer € 1600.

Zwembad verwarmen met zonnecollectoren in koepelvorm

Deze zonnecollectoren hebben een erg vergelijkbare werking met de solarmatten. Alleen wordt hier de leiding opgerold in een soort koepel. Daarin wordt het water opgewarmd. In vergelijking met de solarmatten dien je voor dit systeem veel minder ruimte te voorzien. Met 1 koepel kan je al 5000 liter water opwarmen. Voor het zwembad van 8m op 4m met een diepte van 1.5 meter heb je dus 10 van die koepels nodig.

Toch is ook dit zwembadverwarmingssysteem enkel aan te raden bij eerder kleine zwembaden. Ook deze verwarming is afhankelijk van de zon en verbruikt veel energie om het water door de koepels te pompen.

Voor 1 koepel mag je rekenen op een prijs van ongeveer €100. Voor hetzelfde zwembad zal dit dus iets goedkoper zijn dan de solarmatten.

solarkoepel zwembad verwarming
Zwembad verwarmen met een warmtepomp

Zwembad verwarmen met een warmtepomp

Zwembadverwarming op zonne-energie maakt je afhankelijk van de hoeveelheid zon. Een warmtepomp is bijgevolg een perfect alternatief dat niet afhankelijk is van de zon. Het is dan ook al jaren de meest populaire zwembadverwarming in België.

De voordelen van een warmtepomp als zwembadverwarming zijn ook talrijk. Een warmtepomp is erg efficiënt, energiezuinig, eenvoudig in gebruik en duurzaam. Het is een verwarmingstype dat veel milieuvriendelijker is dan een zwembad verwarmen op gas of stookolie. Bovendien hebben warmtepompen een lange levensduur. Wie een rendabele zwembadverwarming wil, kiest voor een kwalitatieve warmtepomp.

Werking van een zwembad warmtepomp

Een warmtepomp maakt gebruik van elektriciteit om warmte te onttrekken aan de buitenlucht en die warmte af te geven aan het water. Zelf gaan warmtepompen dus geen warmte gaan creëren.

Warmtepompen zijn dus afhankelijk van de buitentemperatuur. Zolang die temperatuur hoger is dan 10 graden zijn warmtepompen rendabel. Voor 1 kW energie produceren ze maar liefst 5kW warmte.

Zakt de buitentemperatuur onder 10 graden dan kan je de warmtepomp beter afsluiten. Daarom zijn warmtepompen ideaal voor wie wil zwemmen van april tot eind oktober. Er zijn echter wel specifieke warmtepompen die je kan gebruiken bij lagere temperaturen. Wil je het hele jaar door zwemmen dan kan je in de wintermaanden gebruik maken van een warmtewisselaar.

Warmtepompen in vergelijking met andere verwarmingssystemen voor zwembaden

Een elektrische verwarming voor een zwembad is duur in gebruik. Het verbruik is zo hoog dat je een uitsluitend elektrisch systeem enkel kan overwegen bij whirlpools tot 1500 liter. Voor een standaard zwembad van ongeveer 50.000 liter komt dit niet in aanmerking.

Bij een verwarming op gas of stookolie is vooral het rendement te laag. Waar deze verwarmingssystemen 5kW energie nodig hebben om 1 kW warmte te genereren, is dat bij een warmtepomp juist omgekeerd. Bijgevolg heb je veel energie nodig om een groot zwembad te verwarmen.

Ook solarsystemen zijn erg in trek voor de verwarming van het zwembad, alleen bent u dan afhankelijk van de zon.

Voor- & nadelen van zwembad warmtepompen

Het belangrijkste voordeel van een zwembad warmtepomp is het hoge rendement en de lage energiekost. Met een degelijk toestel en een normaal gebruik van de warmtepomp kom je op 600 à 700 euro per jaar aan verwarmingskost voor het zwembad. Hiervoor moet je wel een goede zwembadafdekking hebben.

Warmtepompen zijn helaas trage verwarmers, daardoor dient het enkele dagen vooraleer je het zwembad kan opwarmen van ongeveer 15 graden tot 28 graden. Reken op ongeveer 2 graden winst per dag.

Daarnaast is een warmtepomp ook afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Bij een hoge temperatuur stijgt het rendement, wordt het kouder dan 10 graden dan zal de warmtepomp een lager rendement halen.

Vaak denkt men dat een zwembad warmtepomp erg luid is, maar ook dat valt erg mee. Het is vergelijkbaar met een fluisterend gesprek. Enkel binnen een straal van 5 meter zal je hinder ondervinden van het lawaai van de warmtepomp.

Voordelen

 • Zeer efficiënt
 • Lage verbruikskosten
 • Langere levensduur
 • Zeer stil
 • Ideaal voor het verwarmen van grotere zwembaden
 • Zwemmen kan van april tot oktober
 • Ecologische manier van verwarmen
 • Eenvoudig in gebruik

Nadelen

 • Hogere aankoopprijs
 • Afhankelijk van de omgevingstemperatuur
 • Pas te gebruiken bij omgevingstemperatuur van 10°C

De ideale plaats voor de warmtepomp

Het is aan te raden uw warmtepomp buiten te plaatsen. Op die manier hebt u geen technische ruimte nodig waarbij een goede toevoer en afvoer van lucht noodzakelijk is.

Staat de warmtepomp in open lucht dan is dat ideaal om de gekoelde lucht zo ver als mogelijk uit te blazen. Dat komt de directe omgevingstemperatuur van de warmtepomp ten goede en verbetert dus het rendement.

De warmtepomp hoeft niet in de zon te staan. Het is toch de omgevingstemperatuur die van belang is. Rondom de warmtepomp dient aan elke zijde toch 50cm vrije ruimte te zijn. Aan de zijde van de ventilator voorzie je beter 3 tot 5m vrije ruimte, opnieuw om de gekoelde lucht ver genoeg weg te kunnen blazen.

Ook in functie van het geluid dient u stil te staan bij de plaatsing van de zwembad warmtepomp. Deze worden steeds stiller gefabriceerd maar het is toch aangenamer wanneer dit geluid tot het minimum beperkt wordt. Dit kan door de warmtepomp bijvoorbeeld net om de hoek of achter de poolhouse te plaatsen.

Zwembad verwarmen met warmtewisselaar

Zwembad verwarmen met warmtewisselaar

Wie snel zijn zwembad wil opwarmen, maakt beter gebruik van een titanium warmtewisselaar. Dat is ideaal voor mensen die niet vaak thuis zijn om van het zwembad te genieten. Op één dag is het zwembad warm en kan je genieten. Ideaal dus voor een zwembad op een buitenverblijf of voor iemand die slechts sporadisch wenst te zwemmen.

Zo’n warmtewisselaar bevat een corrosiebestendig warmte-element vervaardigd uit titanium. De elektriciteit verwarmt de weerstand, die op zijn beurt het water verwarmt dat langs de weerstand stroomt.

Deze titanium warmtewisselaar wordt aangesloten op het verwarmingssysteem van het huis. Hierdoor is dit een goedkoop verwarmingssysteem om te installeren. Het grote nadeel is echter het verbruik. Wanneer je het zwembad constant op een warmtewisselaar zou verwarmen dan zou dit een dure aangelegenheid worden.

Verder is deze verwarmingsmethode ook minder ecologisch dan zonnecollectoren of een zwembadverwarming met warmtepomp. Het voordeel van een warmtewisselaar is dat deze het water ook bij koude omgevingstemperaturen en zonder zon het water kan opwarmen. Om die reden wordt een warmtewisselaar vaak gecombineerd met een warmtepomp of zonneboiler.

Met de titanium warmtewisselaar wordt het water snel op een aangename temperatuur gebracht. Vervolgens houdt de warmtepomp of zonneboiler deze temperatuur makkelijk op de gewenste temperatuur zonder dat deze constant dient aan te staan.

Voordelen

 • Goedkoper om te installeren
 • Warmt sneller op

Nadelen

 • Duur in verbruik
 • Minder ecologisch
 • Beter in combinatie met ander verwarmingsysteem

Zwembad verwarmen met hout

Ook een houtkachel kan gebruikt worden om een zwembad op te warmen. Bij dit systeem moet het water bij de kachel passeren, daar krijgt het de warmte mee die het vuur veroorzaakt.

Het is een verwarmingstype dat voornamelijk gebruikt wordt bij kleine zwembaden voor occasioneel gebruik. Een zwembad verwarmen met hout is namelijk arbeidsintensief en hout is eveneens niet goedkoop (behalve als je zelf een bos bezit).

Zelf gaan we dit systeem niet aanraden. Wil je namelijk een groot zwembad verwarmen met een dergelijk systeem dan moet je daar constant hout aan toevoegen. 

Zwembadafdekking om het zwembad warm te houden

Het is niet alleen belangrijk om het water te verwarmen. Zo is het nog belangrijker om het water zo lang mogelijk warm te houdenzodat je minder vaak gebruik moet maken van het verwarmingssysteem. Daarom is het aangeraden om het zwembad af te dekken met een zeil, of nog beter een automatisch rolluik. Dit zal de afkoeling van het zwembadwater sterk verminderen. 

Kies je voor solar lamellen dan zal de watertemperatuur zelf stijgen wanneer je het zwembad niet gebruikt. Dat bespaart je jaarlijks heel wat energie!

Op die manier verdien je zo’n investering terug op een termijn van 2 à 3 jaar. Het komt het verbruik van je installatie echt wel ten goede. Een zwembadafdekking kan het warmteverlies beperken tot 50%. Wanneer je kiest voor een automatisch rolluik met solar lamellen dan kan je de temperatuur zelf laten stijgen met behulp van jouw zwembadafdekking.

Zwembadafdekking om het zwembad warm te houden