Tips om sneller je zwembad op te warmen

Tips om sneller je zwembad op te warmen

Tips om sneller je zwembad op te warmen

Staat de lente terug voor de deur dan wil je het zwembad zo snel mogelijk opwarmen. Hoe sneller het water terug aangenaam warm is, hoe meer je van het zwembad genieten. Daarom geven we enkele tips mee om het zwembad sneller op te warmen.

Kies een geschikte zwembadverwarming

Een zwembad zal sneller opwarmen als je een verwarmingselement aan het zwembad koppelt. Wie graag zwemt van april tot en met oktober kiest meestal een warmtepomp. Dat is een energiezuinige en efficiënte manier om het zwembad op te warmen.

Maar een warmtepomp is een traag verwarmingselement. Dit komt omdat een gewone warmtepomp geen warmte creëert wanneer het kouder is dan 10°C. Kies je echter voor een All Seasons warmtepomp dan kan je zelf bij lichte vriestemperaturen het zwembad verwarmen.

Schakel je in maart de warmtepomp en zwembadinstallatie aan, dan kan je met een All Seasons warmtepomp al dag en nacht het zwembad verwarmen. Met een gewone warmtepomp kan dat enkel overdag als het warmer is dan 10°C.

Een andere mogelijkheid is het combineren van een warmtepomp met een warmtewisselaar. Met behulp van de warmtewisselaar kan je het zwembad snel op een aangename temperatuur krijgen. Eenmaal je die temperatuur hebt, kan je die makkelijk constant houden met een warmtepomp. Beide verwarmingssystemen vullen elkaar perfect aan waardoor het energieverbruik beperkt blijft.

Plaats een zwembadafdekking

Een belangrijke tip is het voorzien van een zwembadafdekking. Elk type afdekking, ongeacht de kwaliteit, zal ervoor dat een deel van de warmte in het water blijft. Zonder afdekking gaat namelijk heel veel warmte verloren aan onder andere verdamping. Hoe kwalitatiever de afdekking, hoe minder warmte er verloren gaat.

Het beste resultaat haal je met een rolluik met solar lamellen. Die lamellen nemen de zonnestralen op en zetten die om naar warmte. Hierdoor warmt het zwembad zelf enkele graden.

Plaats een zwembadafdekking
Locatie van het zwembad

Locatie van het zwembad

Voor je het zwembad plaatst of bouwt, is het belangrijk stil te staan bij de inplanting van het zwembad. Zet je het in de schaduw van het huis, dan zal het water minder warm worden. Besteed hier voldoende aandacht aan want dit kan een verschil van 3° graden of meer veroorzaken.

Hetzelfde effect kan je hebben met een grote boom. Bovendien kan je bij een boom ook last hebben van vallende bladeren. Die bladeren kunnen de waterkwaliteit in de war brengen waardoor het water groen wordt. Een boom in de buurt van je zwembad kan je dus beter vermijden.

Tot slot kan je best even controleren waar het zwembad de meeste zonuren heeft vooraleer je het een vaste locatie geeft.

Donkere binnenbekleding

Ook de binnenbekleding van het zwembad kan de temperatuur bepalen. Een lichtere binnenbekleding neemt de warmte van de zon minder op dan een donkere variant. Een zwembad met een donkergrijze PVC liner zal dus sneller warm worden.

Bovendien zorgt een donkerkleurige liner ook voor een natuurlijke kleur van het water. Wie op zoek is naar een zwembad dat natuurlijk oogt, raden we een donkere binnenbekleding aan.