Te veel cyaanzuur in het zwembad?

Bij je zoektocht naar informatie over het onderhouden van je zwembad, kwam je waarschijnlijk al in aanraking met de term cyaanzuur.

Wij leggen je graag uit waarom je deze waarde best in de gaten houdt, want te veel cyaanzuur kan nare gevolgen hebben.

De functie van cyaanzuur in het zwembad

Cyaanzuur komt in je zwembadwater terecht via gewone chloortabletten en chloorgranulaten. Deze stof wordt aan deze chloorproducten toegevoegd om ze te stabiliseren. Die stabilisatie zorgt ervoor dat het vrije chloor niet wordt afgebroken door UV-licht.

Bij een hoge UV-index breekt het zonlicht namelijk 50% van het vrije chloor af per 45 min. De stabilisatie is dus zeker nodig wanneer je gewone chloortabletten of chloorgranulaten gebruikt. Deze chloorproducten zijn namelijk minder sterk dan anorganische chloorproducten.

Zolang de concentratie cyaanzuur zich onder de 20 mg/L bevindt, hebt u geen enkel probleem. Boven de 70 mg/L wordt het cyaanzuur echter problematisch. Een te hoge concentratie is trouwens eenvoudig op te lossen. Het enige wat je moet doen is vers water aan het zwembad toevoegen (3-5% van het totale volume).

De functie van cyaanzuur in het zwembad

Voor- en nadelen van cyaanzuur

Zoals eerder aangegeven is het voordeel van cyaanzuur dat het de gewone chloorproducten stabiliseert. Hierdoor wordt het vrije chloor minder snel afgebroken door het UV-licht en gaan deze producten dus langer mee.

Maar cyaanzuur zorgt ervoor dat het vrij chloor minder actief is, waardoor de ontsmettende werking afneemt. Bij een cyaanzuurconcentratie boven de 70 mg/L zal het vrij chloor zelfs niet meer desinfecteren. En bij extreme concentratie leidt dit zelf tot groen water!

Oplossing en tips voor de zwembadeigenaar

Oplossing en tips voor de zwembadeigenaar

Chloorproducten met cyaanzuur worden daarom ook niet Vlarem II erkend. De gewone chloorproducten mag je dus niet gebruiken in een openbaar zwembad, een hotel, welness,…

Wanneer de vrije chloor een lage desinfectiekracht heeft, verhoogt dit de kans op een oorontsteking. Al is die kans wel erg klein.

In plaats van de cyaanzuurhoudende chloortabletten en chloorgranulaten kan u enerzijds kiezen voor het granulaat van HTH. Dit granulaat bevat geen cyaanzuur waardoor het bovenstaande problemen allemaal kan vermijden.

Het tweede alternatief is vloeibare chloor of chloor liquid. Ook deze chloor bevat geen cyaanzuur. Beide soorten zijn dan ook toegestaan bij publieke zwembaden.

Heb je nog vragen over cyaanzuur? Wij staan steeds voor je paraat.