Je zwembad zomerklaar maken in 7 stappen

Maak je zwembad klaar voor de zomer

Nu de zon weer vaker in het land schijnt, is het hoog tijd om je zwembad terug klaar te maken voor de zomer. Je zwembad op tijd in orde krijgen voor het lekkere zomerweer vereist echter wel wat werk. Hieronder leggen we je in 7 stappen uit hoe je jouw zwembad klaar krijgt voor zomerse temperaturen.

1. Het zwembadrolluik zuiver maken

De eerste stap in het klaarmaken van je zwembad is het winterafdekzeil eraf halen.

Hierna is het tijd om het rolluik een grondige poetsbeurt te geven. Dat begint met de bladeren er vanaf te halen.

Een rolluik maak je best zuiver met een tuinslang, een borstel en best ook een ontkalkingsproduct.

Zomerzeil met oproller
Zwembad zomerklaar maken

2. De grote lenteschoonmaak

Eens je het zwembadrolluik schoongemaakt hebt, ga je al het vuil uit het zwembad halen door middel van een handig schepnet.

Als volgende verwijder je al het overige vuil met een zwembadstofzuiger en reinig je de waterlijn met een spons. Hoe je dit correct zuiver maakt lees je hier in dit artikel.

Pro tip: Dompel de zuigslang van je stofzuiger onder water vooraleer je hem aansluit. Zo voorkom je dat de zwembadpomp lucht opzuigt en moet je deze minder vaak ontluchten.

3. Het zwembad bijvullen

Na de winter kan het wel eens zijn dat het waterniveau van je zwembad gedaald is. Hoe dit komt en hoe je het kan beperken kan je hier lezen.

Het waterniveau moet ongeveer in het midden van de skimmers staan voor een optimale werking. Is dat niet het geval? Vul dan je zwembad bij met regen -of leidingwater.

Zwembad bijvullen

4. De techniek systemen inschakelen

Eerst ga je de zwembadfilter proper maken en spoelen. Dit doe je aan de hand van een backwash waardoor het water in de omgekeerde richting door de filter stroomt. Schakel daarna je zwembadpomp in en laat de filter gedurende 12 uur per dag draaien tot het water helder is.

Controleer de inlaten op verstoppingen en maak de opvangfilters van je skimmers en bodemafvoerzuigers leeg. Ook dit taakje herhaal je best regelmatig voor optimaal resultaat.

Tot slot ga je de warmtepomp inschakelen. Wacht hiermee tot het ‘s nachts niet meer vriest. Zo voorkom je dat er onnodig warmte verloren gaat. Lees hier enkele tips om je zwembad sneller en kosten-efficiënt op te warmen.

5. Voorkom lekkages

Wanneer de zwembadfilter en -pomp terug zijn opgestart, kijk je best de koppelingen even na. Wanneer je water verliest kan een deel van de zwembadinstallatie beschadigd raken en de kosten kunnen erg hoog oplopen. Zorg dus dat alle koppelingen goed zijn aangedraaid om lekkages te voorkomen.

6. Maak je zwembad pH-tastisch

Het is belangrijk dat je eerst de pH-waarde op peil stelt. Anders zullen andere producten die je aan het water toevoegt geen nut hebben.

Je kan de pH-waarde meten aan de hand van deze handige manuele of digitale testers. De ideale pH-waarde van een zwembad ligt tussen de 7,2 en 7,6 pH. Binnen pH producten heb je verschillende soorten, namelijk granulaat en vloeibaar zwavelzuur. Granulaat moet je oplossen in een emmer water en vloeibaar zwavelzuur is eerder geschikt voor grote zwembaden met een doseerinstallatie. Indien de pH-waarde te hoog is voeg je pH-min toe en wanneer je pH-waarde te laag is doe je er pH-plus bij. Gemakkelijk toch? De vergelijking tussen manuele en digitale testers vindt je hier.

Vervolgens ga je het chloorpeil meten. Indien je chloorgehalte te laag is kan je een chloorproduct toevoegen. Er zijn verschillende chloorproducten die je kan gebruiken om het chloor terug op peil te krijgen. Je hebt chloortabletten, chloorgranulaat en vloeibaar chloor. Chloortabletten kan je zo in het zwembad leggen en brengen het chloorpeil stilletjes aan terug naar het juiste niveau. Chloorgranulaat wordt gebruikt voor een chloorshock. Hierbij krijg je het chloorpeil in een korte tijd terug omhoog. Vloeibaar chloor wordt eerder in publieke zwembaden gebruikt en bij zwembaden met doseerinstallatie.

Als je water niet groen of bruin is, moet je geen andere waarden meer meten. Je kan je zwembad nog meer helder maken door een vlokkingsmiddel toe te voegen aan het water. Wat vlokkingsmiddel is en hoe het werkt lees je hier.

7. Zwembad klaar? Plonsen maar!

Ziezo! Als je alle stappen gevolgd hebt, is je zwembad helemaal zomerklaar. Heb je toch nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Veel zwemplezier!

Duik in het zwembad