Met welke tester meet je het best de pH- en chloorwaarde van je zwembad?

Met welke tester meet je het best de pH- en chloorwaarde van je zwembad?

Met welke tester meet je het best de pH- en chloorwaarde van je zwembad?

Het testen van de waterkwaliteit is belangrijk om de hele zomer lang te genieten van een helder zwembad. Kies daarom een goede tester uit om de ph- en chloorwaarde van je zwembad te controleren. Wij helpen je hier met het maken van de juiste keuze!

Manuele vs. digitale testers

Vooraleer je kan kiezen voor een specifieke tester, moet je eerst beslissen of je een manuele of digitale tester verkiest.

Manuele testers

 • Goedkoper in aankoop
 • Minder nauwkeurig
 • Zelf te analyseren
 • Moeilijk om verschillen duidelijk te zien door kleuranalyses

Digitale testers

 • Duurder in aankoop
 • Betere nauwkeurigheid
 • Toestel geeft exacte waardes aan
 • Eenvoudig

Manuele testkit of teststrips

Kies je voor een manuele test, dan heb je de keuze uit 2 types. Enerzijds kan je de waterkwaliteit testen met een testkit met druppeltjes, anderzijds kan je de waterkwaliteit testen met teststrips.

Manuele testkit of teststrips
Werkwijze manuele test

Bij de testkit is de werkwijze erg eenvoudig:

 1. Je vult de buisjes van de testkit met water uit het zwembad. Neem niet het water van het oppervlakte maar steek de testkit minstens een onderarm diep in het water.
 2. Haal de testkit uit het water en voeg 5 druppeltjes van de phenolvloeistof toe om de pH-waarde te meten, voeg daarna 5 druppeltjes van de otovloeistof toe om de chloorwaarde te meten.
 3. Sluit de buisjes van de testkit af en schud goed met de testkit zodat de druppeltjes zich verspreiden.
 4. Wacht enkele seconden (zie bijgevoegde handleiding) en analyseer het resultaat. Hou hiervoor de testkit tegen een witte achtergrond. Dat vereenvoudigt de analyse.
 5. Bewaar de testkit op een donkere plaats met een constante temperatuur en vernieuw jaarlijks de testvloeistoffen
Bij teststrips de werking vergelijkbaar:
 1. Neem een teststrip uit de afgesloten verpakking en dop die in het water. Steek de teststrip minimaal een onderarm diep in het water.
 2. Haal de teststrip uit het water en schud enkel seconden.
 3. Na enkele seconden (zie verpakking) kan je het resultaat van de teststrips vergelijken met het doosje van de teststrips
 4. Bewaar de teststrips en de het doosje op een donkere plaats met een constante temperatuur en controleer na elke test de houdbaarheidsdatum van de teststrips.
Compare models
Meet Chloor en pH Chloor, pH, Alkaliniteit en cyaanzuur
Aantal uit te voeren tests 250 50
Onze beoordeling 7.5/10 7/10

Verschil tussen digitale testers

In ons aanbod vind je 3 digitale testers terug: de Aquacheck Trutest, de Scuba II van Lovibond en de Blue by Riiot Labs. De prijzen van deze testers verschillen van iets meer dan €50 tot enkele honderden euro’s. Dat prijsverschil is te wijten aan een verschil in nauwkeurigheid, duurzaamheid en de opties die verbonden zijn aan de toestellen. We geven hieronder een overzicht.

Compare models
Nauwkeurigheid Minder nauwkeurig 100% nauwkeurig 100% nauwkeurig
Duurtijd Eenvoudig te testen in 1 min Eenvoudig te testen in 5 min Live controleren van waterkwaliteit via de app
Meet chloor-, pH-waarde en totale alkaliniteit chloor, ph, alkaliteit en cyaanzuur pH-waarde, chloorwaarde, temperatuur, zoutgehalte, conductiviteit
Onze beoordeling 6.5/10 9/10 8.5/10 (omwille van hogere aankoopprijs)
De Blue by Riiot

De Blue by Riiot heeft een hogere aankoopprijs dan de andere testers omdat dit toestel heel wat extra mogelijkheden heeft. Het toestel moet je verbinden met de applicatie op je smartphone. Vervolgens meet de Blue elk uur de kwaliteit van je water, volledig automatisch. Die informatie stuurt het toestel door via een eigen, gratis, internetverbinding. Zo kan je zelf op reis de kwaliteit van het zwembadwater nakijken.

Maar de Blue doet meer dan alleen controleren. Hij bezorgt je via de applicatie ook een stappenplan om je waterkwaliteit te verbeteren. Zo ben je zeker dat je niks verkeerd doet. De Blue by Riiot is dus meer dan alleen een analysetoestel.

Willy’s mening

Laat je keuze niet alleen afhangen van de prijs maar ook van wat je echt wil. Wil je een eenvoudige test uitvoeren, dan kan je best gebruik maken van de testkit. Dat is ook wat onze techniekers doen om snel de waterkwaliteit te controleren.

Kies je voor nauwkeurigheid dan heeft de Scuba II van Lovibond de beste prijs-kwaliteitverhouding. Het toestel is 100% nauwkeurig en relatief eenvoudig in gebruik.

Kies je voor gebruiksgemak dan is de Blue Connect Plus jouw beste optie. Je laat het toestel in het water drijven en hoeft je handen niet langer vuil te maken om de waterkwaliteit te controleren. Gewoon even de applicatie openen is voldoende, bovendien bezorgt het toestel je een stappenplan om de waterkwaliteit aan te passen.

Willy’s mening