Nu de zomer voorbij is berg je jouw zwembad best netjes op. Het zorgvuldig demonteren van je zwembad zorgt ervoor dat de onderdelen langer meegaan en dat je de omgeving netjes achterlaat. Maar hoe doe je dat het best? Hieronder volgt een overzichtelijk stappenplan voor het afbreken van een opbouwzwembad.
1. Voorbereiding
Voordat je begint met de daadwerkelijke afbraak, is het belangrijk om een aantal voorbereidingen te treffen:
- Het goede tijdstip kiezen: Kies een droge dag zonder al te veel wind. Wind kan ervoor zorgen dat losse onderdelen wegwaaien en dat willen we ten alle tijde vermijden!
- Benodigdheden verzamelen: Verzamel alle benodigde gereedschappen zoals een schroevendraaier, tuinslang, schoonmaakdoeken, opbergdozen en eventueel een pomp. Een goede voorbereiding is het halve werk! ;-)
2. Water afvoeren
Het eerste en misschien wel belangrijkste onderdeel van het afbreken van een zwembad is het leegmaken van het zwembad. De grote hoeveelheid water kan je zo verwijderen:
- Gebruik een dompelpomp: Als je zwembad veel water bevat, kan het handig zijn om een dompelpomp te gebruiken. Hiermee kan het water snel en efficiënt worden afgevoerd en dit zelfs tot de allerlaatste druppeltjes.
- Tuinslang: Een meer eenvoudige optie is om een tuinslang te gebruiken om het water af te voeren. Plaats de slang aan via het leegloopventiel in het zwembad en zorg dat het andere uiteinde lager ligt zodat het water vanzelf wegloopt.
Let er bij het lozen van het water op dat je de tuin of omgeving niet overspoelt en dat je de afvoer volgens de lokale richtlijnen doet!
3. Filter en pomp demonteren
Wanneer het water is afgevoerd, kun je beginnen met het loskoppelen van de filter- en pompsystemen:
- Filter: Koppel de filter los van de zwembadstructuur. Reinig de filter zo goed mogelijk. Laat de filter goed drogen voordat je deze opbergt!
- Pomp: Schakel de pomp uit en verwijder eventuele slangen of koppelingen. Maak de pomp schoon en droog voordat je deze opbergt.
4. De liner van het zwembad verwijderen
Nu het water en de filterinstallatie weg zijn, is het tijd om het zwembadzeil zelf, ook wel de liner genoemd, los te maken:
- Losmaken van de rand: Begin bij de randen en verwijder het zeil voorzichtig van de zwembadstructuur.
- Reinigen: Voordat je de liner opvouwt, is het een goed idee om het schoon te maken. Verwijder vuil, bladeren en algen met water en gebruik onze borklergel om de waterlijn proper te maken. Laat het zeer goed drogen om schimmelvorming, een vieze geur of gaten te voorkomen!
- Opvouwen en opbergen: Vouw het zeil zorgvuldig op en bewaar het op een droge plek.
PS: breng wat talkpoeder aan op het zeil om gaatjes en schimmel nog beter tegen te gaan!
5. Zwembadframe demonteren
Het zwembadframe is vaak het meest robuuste deel van een opbouwzwembad, dus dit vereist enige aandacht:
- Schroeven en bouten losmaken: Begin met het losmaken van alle schroeven en bouten die het frame bij elkaar houden. Zorg ervoor dat je de schroeven en onderdelen bij elkaar houdt, zodat je ze gemakkelijk kunt terugvinden als je het zwembad volgende zomer opnieuw wilt opzetten.
- Buizen van het frame verwijderen: Haal voorzichtig de buizen van het frame af. Let hierbij op dat je het frame niet beschadigt.
- Opslag van het frame: Bewaar het frame op een droge en goed geventileerde plaats. Zorg ervoor dat metalen onderdelen niet in contact komen met vocht om roest te voorkomen.
6. Ondergrond reinigen
Nadat het zwembad is gedemonteerd, blijft er vaak een kale plek achter in je gazon. Het is belangrijk om de ondergrond goed te reinigen en te herstellen:
- Vuil verwijderen: Verwijder eventueel achtergebleven vuil, bladeren en modder. Gebruik indien nodig een hark om het oppervlak gelijk te maken.
- Gras herstellen: Als het zwembad voor langere tijd heeft gestaan, kan het gras verkleurd of beschadigd zijn. Zaai nieuw gras op kale plekken of leg graszoden om het gebied weer netjes te maken.
PS: is een opzetzwembad elke zomer een vaste waarde in je tuin? Overweeg dan om de oppervlakte onder het zwembad te verharden met tegeltjes bijvoorbeeld. Weg met kale plekken in je gazon!
7. Opslag en onderhoud
Nu alle onderdelen van het zwembad zijn gedemonteerd en schoongemaakt, is het belangrijk om ze goed op te bergen:
- Opslaglocatie: Kies een droge, koele plek om de onderdelen op te bergen, zoals een schuur of garage. Zorg dat het zwembadzeil en de pomp niet blootgesteld worden aan extreme hitte of kou.
- Onderhoud tijdens opslag: Controleer tijdens de opslagperiode af en toe de conditie van het zwembadzeil en de pomp om te voorkomen dat er schade ontstaat.
8. Toekomstige voorbereidingen
Als je van plan bent om het zwembad volgende zomer opnieuw op te zetten, kun je alvast een checklist maken van eventuele vervangende onderdelen die je nodig hebt. Nu zit dat namelijk nog allemaal fris in je hoofd! :-)
Dit zorgt ervoor dat je in het nieuwe seizoen zonder problemen je zwembad weer kunt opbouwen.
We raden je aan die vervangstukken nu al te bestellen. Zo kan je van bij de eerste zonnestralen meteen in je zwembad plonzen! Ontdek alle onderdeeltjes hier.
