7 tips om eenvoudig het zwembad te reinigen

Bij de reiniging van het zwembad ga je vaak op dezelfde manier te werk. Hierdoor beperk je het reinigen van het zwembad tot een aantal standaard taken.

Op korte termijn is dat geen enkel probleem, toch raden we je aan volgende zaken regelmatig mee te nemen bij het reinigen van het zwembad.

7 tips om eenvoudig het zwembad te reinigen

1. Zwembadrand reinigen

Het reinigen van de rand wordt vaak uitgesteld omdat het een arbeidsintensieve taak is die ook veel tijd in beslag neemt. Toch raden we je aan de zwembadrand op regelmatige basis te reinigen.

Op die manier verwijder je namelijk de kalk ter hoogte van de waterlijn. Wanneer je dit steeds uitstelt, zal het verwijderen van deze kalkaanslag moeilijker worden.

Neem daarom regelmatig de tijd om de rand van het zwembad zorgvuldig te reinigen. Zo krijgt u de perfecte waterlijn, zonder sporen van kalk op de binnenbekleding.

Vlokkingsmiddel toevoegen

2. Vlokkingsmiddel toevoegen

Wanneer je langdurig hetzelfde water gebruikt in je zwembad kunnen bepaalde concentraties oplopen. Calcium, ijzer, koper, … kunnen zo een probleem vormen en zelfs bruine vlekken in het zwembad te veroorzaken. Om dit te vermijden dien je gebruik te maken van een vlokkingsmiddel.

Dit slaat al deze vuildeeltjes neer waardoor je ze eenvoudig uit het zwembad kan verwijderen met de zwembadstofzuiger. Het enige wat je dient te doen, is de zakjes Vlokkingsmiddel in de skimmers leggen. Door de filtering zal het product verspreid worden en zijn werk doen.

Bijkomend voordeel van dit product is dat je helder zwembadwater bekomt. Geen onbelangrijke tip dus, dit vlokkingsmiddel!

3. Zwembad reinigen met stofzuiger

Die kleine vuildeeltjes moeten nog verwijderd worden, dit kan je doen met behulp van een zwembadstofzuiger. Al bestaan er tientallen varianten.

De manuele stofzuigers zijn relatief goedkoop. Onze algemene bevinding is dat een duurdere stofzuiger zoals de Fairlocks, beter reinigt dan een goedkope variant. Bovendien is het reinigen ook een pak sneller met een Fairlocks zwembadreiniger.

Maar het zwembad reinigen met een manuele stofzuiger neemt veel tijd in beslag. Het ideale vervangmiddel is de automatische zwembadreiniger. Hierbij hoef je niet meer zelf aan de slag maar doet de stofzuiger al het werk.

De aankoopprijs is niet te vergelijken met een manuele stofzuiger. Een automatische zwembadreiniger is echter niet alleen gemakkelijker, het zorgt er ook voor dat je minder producten nodig hebt voor het zwembadonderhoud.

Zwembad reinigen met stofzuiger
Bladeren verwijderen

4. Bladeren verwijderen

Bladeren hebben een slechte invloed op de kwaliteit van het water omdat ze veel chloor opnemen. Daarom is het noodzakelijk dat je deze voldoende verwijderd.

Dit kan je doen aan de hand van een schepnet maar ook het skimmermandje moet je regelmatig legen. Vaak vind je daar ook nog heel water bladeren terug.

5. Zwembadrolluik reinigen

Op en in het zwembadrolluik verzamelen zich heel wat vuildeeltjes. Om deze te bestrijden en het uitzicht van het rolluik proper te houden, dien je de tijd te nemen om het zwembadrolluik volledig te reinigen.

Een goed product hiervoor is de Roldeck Ontkalker. Met behulp van een goeie spons reinig je het zwembadrolluik en dat hoeft niets eens veel tijd in beslag te nemen. Na deze reiniging kan je beter niet direct in het zwembad springen. Hiervoor dient het product volledig verwerkt te zijn. Je wacht dus beter een dagje met zwemmen.

Zwembadfilter backwashen

6. Zwembadfilter backwashen

Het backwashen of terugspoelen van de zwembadfilter is een absolute noodzaak. Zonder terugspoeling kan je filter namelijk volledig verstopt geraken. In de meest extreme omstandigheden kan dit zelfs leiden tot het ontploffen van deze filter.

De oplossing is echter heel eenvoudig. 1 keer per week laat je de filter een terugspoeling doen, zo worden de vuildeeltjes uit de filter verwijderd. Zo zijn ze definitief uit het zwembad verwijderd en kan de druk in de filter niet ophopen.

7. Regelmatig vers water

Onze laatste tip is iets wat je maar enkele keer per jaar dient toe te passen. Het toevoegen van vers water aan het zwembad zorgt ervoor dat bepaalde concentraties van zouten en metalen zoals chlorides, ijzer, koper,… worden verlaagd.

Deze concentraties dienen verlaagd te worden om een goede ontsmetting van het zwembad te garanderen. Bovendien kunnen hoge concentraties van metalen bruine vlekken in het zwembad veroorzaken.

Wil je dit vermijden? Voeg dan zeker 3 maal per jaar 3 tot 5% van het totale watervolume toe aan het zwembad. Opgelet, gebruik hiervoor nooit putwater. Want dit water bevat te hoge concentraties van deze metalen. Dit kan deze problemen alleen maar versterken.

Heb je nog vragen omtrent het reinigen van het zwembad? Aarzel dan niet ons te contacteren.