Te hoge pH in je zwembad?

Wanneer het zwembadwater 7.6 ph overstijgt, dan is de ph waarde te hoog. Op dat moment is je water te zacht.

Alhoewel dat erg aangenaam klinkt, kan dit aardige gevolgen hebben. We leggen je graag uit hoe dit komt, wat de gevolgen zijn en hoe je dit kan oplossen!

Oorzaak en gevolg van te hoge ph waarde

De ph waarde van zwembad kan door verschillende zaken stijgen. Een eerste oorzaak is het toevoegen van chloorstabil of HTH Granular aan het zwembadwater.

Deze sterke chloorproducten zorgen voor een directe stijging van het ph, maar het zijn wel de best ontsmettende producten. Verder kan ook een plotse stijging de temperatuur van het water een hogere ph waarde veroorzaken.

Veel belangrijker dan de oorzaken zijn de gevolgen van dergelijk hoge ph waarde. Een eerste gevolg is er één die ook je geldbeugel treft.

Een te hoge ph waarde zorgt er namelijk voor dat de chloor in je zwembad niet meer effectief werkt. Hierdoor stijgt jouw chloorverbruik dus.

Ook de fysieke gevolgen voor de zwemmers zijn niet prettig maar herkenbaar. Rode ogen, een droge huid en slijtage van het zwemmateriaal zoals duikbrillen en zwembroeken zijn verbonden aan een te hoge ph waarde.

Je houdt dus met rekening met de gevolgen van een te hoge ph waarde. Een oplossing dringt zich op!

testen waterkwaliteit

Oplossingen tegen een te hoge ph waarde

Overstijgt de zuurtegraad van je zwembad 7.6 ph, dan dien je tijdig de ph waarde te laten zakken. De oplossing is het toevoegen van ph minus, een zuur dat de ph waarde doet zakken.

Dit ph minus is steeds in poedervorm en dien je te verspreiden over het water. Los de granulaten wel eerst even op in een emmer met water. Zo kan het zuur zeker geen schade aanbrengen op de binnenbekleding.

De juiste dosering van deze ph minus is afhankelijk van het totale volume van het water en de huidige ph waarde. Op de verpakking vind je alvast een goed schema terug dat u hierbij kan helpen waardoor de te hoge ph waarde zakt.

zwavelzuur

En wat als ph Minus niet helpt tegen een te hoge ph waarde?

In uitzonderlijke gevallen heeft ph minus geen effect op de te hoge ph waarde. De oorzaak daarvan is een veel te hoge alkaniteit (waarschijnlijk meer dan 250 mg/l).

Op dat moment heeft een zwak zuur zoals ph minus amper effect op de ph waarde van je zwembad en dien je het zware geschut boven te halen? Een sterk zuur zoals zwavelzuur zal erin slagen de ph waarde te doen zakken. Deze producten kan je bestellen in onze webshop, maar omwille van het chemische karakter van deze bestelling gebeurt de levering via een daarvoor opgeleide transporteur. Hierdoor kost deze levering steeds €20. 

Zit je toch nog met vragen over de ph waarde van je zwembad? Twijfel dan niet langer en contacteer ons vandaag nog! We helpen je graag verder.