Gevolgen van een te lage pH-waarde

Gevolgen van een te lage pH-waarde

Welke gevolgen heeft een te lage pH?

Voor het water, het zwembad en de zwemmer

Een goede ph-waarde van het zwembad is erg belangrijk voor een aangenaam zwemgevoel. Bij een te lage ph wordt het water te zuur en dat kan aardige gevolgen hebben.

Om het belang van een regelmatige watercontrole te verduidelijken, sommen we de mogelijke gevolgen van een te lage ph waarde op. De ph waarde is te laag wanneer die onder 7.0 ph zakt.

Gevolgen voor het water

Een te lage ph heeft een belangrijke invloed op de actieve werking van het chloor. Bij een te lage ph waarde zal je heel wat chloor moeten toevoegen om een goede ontsmetting van het water te bekomen. Een goede ph waarde is dus ook beter voor de portemonnee.

Als de ph waarde te laag wordt, kan dit ook bruin tot zwart water veroorzaken. Niet prettig om in te zwemmen!

Gevolgen voor het zwembad

Wanneer de ph waarde te laag is, wordt het water zuur. Dit zure water kan corrosie veroorzaken aan de warmtepomp waardoor deze een kortere levensduur krijgt.

De zuurtegraad van het water maakt op lange termijn de mozaïek ruwer. De mooie zwembadtegel ziet zo behoorlijk af. Doordat deze ruw wordt, bevorderen de mozaïektegels ook de algengroei. Iets wat je beter voorkomt. 

Gevolgen voor het zwemmateriaal en de zwemmer

Is de ph waarde van het zwembad te laag, dan kan dit de typische rode ogen en zelfs jeuk veroorzaken. Het maakt het zwemmen minder aangenaam. Een zachter water, met hogere ph waarde, is veel aangenamer!

Het zure water heeft ook zijn invloed op het zwemmateriaal. Door de zuurtegraad slijt de zwemkledij sneller af en bleken ze op termijn.

Gevolgen voor het zwemmateriaal en de zwemmer
pH verhogen met pH plus

Oplossing tegen te lage ph

De oplossing voor een te lage ph is simpelweg het toevoegen van ph plus aan het zwembad. Afhankelijk van de huidige ph waarde dien je een bepaalde hoeveelheid ph plus toe te voegen. Op de verpakking vind je vaak een schema terug dat bij deze dosering kan helpen.

Om de juiste ph waarde te meten kan je gebruik maken van verschillende testkits of strips.

Digitale exemplaren maken de analyse voor jou. Bij teststrips dien je op je oog te vertrouwen, waardoor deze minder goed zijn voor mensen die kleurenblind zijn. De beste oplossing is het volledig automatiseren van de ph- en chloordosering, maar dat wordt onmiddellijk een pak duurder. De keuze is aan jou!