5 tips voor het onderhoud van je zwembad

Het onderhoud van je zwembad is erg belangrijk voor een goede werking van de technische installatie. Wanneer je het zwembad goed onderhoudt, kan je ook besparen op de onderhoudskosten. Niet alleen het verbruik van de onderhoudsproducten zal dalen, ook de energiefactuur wordt positief beïnvloed. En dan zijn alle tips welkom!

Ph- en chloorwaarde zwembadwater controleren

  • Regelmatig zwembadwater testen
  • Goede tester zwembadwater gebruiken

Het zwembadwater test je beter op regelmatige basis. Zeker wanneer je het zwembad dagelijks en langdurig gebruikt (bvb. tijdens de hete zomerdagen), controleer je best alle dagen de ph- en chloorwaarde van het zwembad. Wanneer je kort op de bal speelt en steeds tijdig wat ph of chloor aan het water toevoegt, kan je het verbruik van deze producten doen afnemen.

Om het zwembad goed te onderhouden, moet je gebruik maken van een goede zwembadwater tester. Idealiter kan je aan de hand van de tester onmiddellijk 2 tot 3 parameters testen. Chloor en ph moeten daar zeker toe behoren!

Ph- en chloorwaarde zwembadwater controleren
Stofzuigen van het zwembad

Stofzuigen van het zwembad

  • Minder vuildeeltjes = helder zwembadwater
  • Betere werking van technische installatie

Het zwembad stofzuigen is niet alleen belangrijk voor het zwembad maar ook voor de eigenaar. Want zeg nu zelf, wie zwemt er graag in vuil zwembadwater. Ik vermoed niemand.

Door het zwembad regelmatig te stofzuigen, worden de vuildeeltjes uit het zwembad verwijderd. Bij een manuele zwembadstofzuiger gaan deze naar de filterinstallatie, bij een automatische zwembadrobot worden de vuildeeltjes opgeslagen in de filtercartouche. Deze dien je dus regelmatig uit te spoelen.

Is je zwembad proper dan zal de technische installatie in een kortere tijd het water kunnen filteren. Op die manier kan je de filterinstallatie sparen. Gevolg: minder energieverbruik en een langere levensduur!

Filter onderhouden

  • Vuildeeltjes verwijderen uit filter
  • Betere werking van de filter

Iets wat niet genoeg benadrukt kan worden, onderhoud ook je filterinstallatie door deze voldoende te spoelen. Een filterspoeling is noodzakelijk wanneer de druk in de filter boven 1 bar uitstijgt. Controleer dit minimum wekelijks!

De spoeling van de filter zorgt als het ware voor een verse adem. De vuildeeltjes verdwijnen en de filter kan terug alle vuildeeltjes uit het zwembad verwerken. Resultaat : helder zwembadwater

Zwembadwater afdekken

  • Minder vuildeeltjes in het water
  • Besparing van de energiekosten voor verwarming

Het onderhoud van je zwembad kan ook vereenvoudigd worden door enkele simpele ingrepen. Één daarvan is het afdekken van het zwembadwater wanneer je het niet gebruikt. Dit zorgt ervoor dat er minder vuildeeltjes in het zwembadwater belanden.

Daarnaast heeft een zwembadafdekking ook een positieve invloed op de verwarmingskosten van het zwembad. Een zwembadafdekking zorgt ervoor dat het water zijn warmte behoudt en niet snel afkoelt aan het wateroppervlakte. Gevolg : de verwarmingsinstallatie moet heel wat uren minder draaien en dat zie je bij de afrekening van je energiefactuur!

Zwembadwater afdekken

Afspoelen voor het zwemmen

  • Minder vuildeeltjes in het zwembad

De laatste onderhoudstip voor het zwembadwater is de meest eenvoudige. Spring je straks in het zwembad, spoel je dan eerst kort even af onder een douche. Hierdoor vermijd je secundaire vervuiling van het zwembad. Met andere woorden: huidschilfers, losse haren,… komen niet in je zwembad terecht.

Hierdoor zullen er dus minder vuildeeltjes in het water zijn. Die vuildeeltjes zorgen voor een afname van de chloorwaarde en zorgen ervoor dat je zwembad niet helder lijkt. Even afspoelen voor het zwemmen resulteert dus in helderder zwembadwater maar ook in een lager verbruik van onderhoudsproducten.