Waarom je chloor moet gebruiken in je jacuzzi

Waarom je chloor moet gebruiken in je jacuzzi

Waarom je chloor moet gebruiken in je jacuzzi

Waarom is chloor noodzakelijk bij het onderhoud van je jacuzzi

Wil je optimaal genieten van je jacuzzi, dan moet de waterkwaliteit in orde zijn. Een goede waterbehandeling zorgt namelijk voor:

 1. Geen huidirritatie
 2. Geen prikkende ogen
 3. Geen irritatie op de luchtwegen
 4. Geen aantasting van de onderdelen van je jacuzzi => langere levensduur

Voor een goede waterkwaliteit zijn 2 waardes erg belangrijk:

 • De pHwaarde
 • De chloorwaarde
Waarom is chloor noodzakelijk bij het onderhoud van je jacuzzi

De pH-waarde

De ph-waarde van je jacuzzi is ideaal op 7.6 pH. Zolang die tussen de 7.2 en 7.8 pH schommelt, hoef je die niet aan te passen.

Is de pH lager, voeg dan pH plus toe. Voor de dosering leest u best steeds even de verpakking na.

Bij een te hoge pH, dien je pH Min toe te voegen.

De chloorwaarde

Minimaal 1 maal per week dien je een chloorshock uit te voeren om de waterkwaliteit van je jacuzzi in orde te houden.

Idealiter doe je die chloorshockbehandeling steeds ‘s avonds. Zo kan de chloor zich goed verspreiden en optimaal zijn werk doen. Bovendien is de jacuzzi de volgende ochtend weer klaar voor de dienst.

Gebruik je de jacuzzi meer dan 3 dagen per week, dan kan je best in het midden van de week een extra dosis chloor toevoegen.

De chloorwaarde is goed wanneer die rond de 1.5 tot 2 ppm schommelt. Maar alles tussen 1 en 2.5 ppm is gezond genoeg om in te baden.

De functie van chloor in een jacuzzi

De chloor in je jacuzzi zorgt ervoor dat alle bacteriën en virussen in het water gedood worden. Je krijgt dus een jacuzzi die geen gevaar vormt voor je gezondheid.

Chloor zorgt dus voor de ontsmetting van je jacuzzi.

Alternatieven voor chloor

Alternatieven voor chloor

Bij verschillende shops kan je ook alternatieven voor chloor terugvinden. Een langere levensduur van de jacuzzi is de belangrijkste reden om niet voor chloor als ontsmettingsmiddel te kiezen. Wie namelijk te veel chloor doseert in zijn jacuzzi, brengt schade aan de onderdelen van zijn jacuzzi.

Verder zou je ook minder onderhoudsproducten nodig hebben wanneer je voor een alternatieve ontsmettingsmethode kiest.

Hou er echter wel rekening mee dat de alternatieven voor chloor een langzamere werking hebben. Bij chloor heb je een sneller effect op de waterkwaliteit. Bij alternatieven zoals actieve zuurstof, zout, ozon,… duurt het langer vooraleer er effect is op de waterkwaliteit.

Dat is achteraf de nummer 1 reden om toch terug te stappen naar chloor. Wie een groene jacuzzi heeft, wil die zo snel mogelijk terug helder krijgen. In dat geval maak je best gebruik van chloor en kan je veel sneller terug van je jacuzzi genieten.

Om die reden bieden we ook geen alternatieven voor chloor aan omdat niets zo efficiënt is als een waterbehandeling met chloor.

Hoe chloor aan je jacuzzi toevoegen

Hoe je de jacuzzi het best ontsmetten met chloor? Met deze stappen helpen we graag op weg.

 1. Meet de ph-waarde

Vooraleer je chloor wil toevoegen, dient de pH in orde te zijn. Bij een slechte pH heeft chloor namelijk weinig of geen invloed op je waterkwaliteit van je jacuzzi.

Dit kan je meten behulp van een tester.

 1. Breng de chloorwaarde op niveau

Je kan de chloorwaarde van je jacuzzi verhogen met behulp van een chloorshock. Voor de perfecte dosering raden we aan steeds de beschrijving op de verpakking te volgen. Meestal is de juiste dosering ongeveer 10 gram per 1000 liter.

Laat na het toevoegen van chloor de filter van je jacuzzi minimaal 1u lang draaien. Meet na ongeveer 10 minuten of de chloorwaarde het juiste niveau bereikt heeft.

 1. Chloorgehalte van jacuzzi op niveau houden

Zoals eerder gezegd is de chloorwaarde voor een jacuzzi ideaal tussen 1.5 en 2 ppm. Om deze waarde op het juiste niveau te houden kan je gebruik maken van chloortabletten. Met behulp van een chloordoseerdrijver kan je regelen hoe snel de tablet oplost.

 1. Waterkwaliteit controleren

Controleer minimaal 2 keer per week de pH en de chloor van je jacuzzi en voeg producten toe indien nodig. Opgelet: wie te veel producten toevoegt, kan last hebben van troebel water of schuimvorming.

Vermijd beginnersfouten

Nog snel even wat richtlijnen om gevaarlijke situaties in de jacuzzi te vermijden:

 1. Voeg nooit water toe aan chemicaliën maar doe de chemicaliën in het water.

Wie water op de chemicaliën giet, kan er voor zorgen dat die producten in het rond vliegen. Dat kan gevaarlijke situaties veroorzaken.

 1. Meng nooit verschillende producten, tenzij aangegeven
 2. Bewaar het product in zijn oorspronkelijke verpakking

Hou ook rekening met volgende zaken:

 • Chloorgranulaat doet de pH waarde stijgen
 • Chloortabletten doen de pH waarde zakken
 • Chloorgranulaat is ideaal om de chloorwaarde op het juiste niveau te brengen, chloortabletten zijn ideaal om dat niveau aan te houden.
Vermijd beginnersfouten