Barbecueën aan het zwembad, er is geen betere manier om het zomergevoel compleet te maken. Daarom geven we graag wat tips om de perfecte zomerbarbecue te houden.
Barbecueën aan het zwembad, er is geen betere manier om het zomergevoel compleet te maken. Daarom geven we graag wat tips om de perfecte zomerbarbecue te houden.
Voor een geslaagde barbecue heb je een goeie barbecue nodig. Dat kan zowel een gasbarbecue als een houtskoolbarbecue zijn.
+ Meer smaak dankzij specifieke kolen of houtsoorten
+ Meer aroma
+ Specifieke grill-smaak
- Meer ruimte nodig
+ Warmt sneller op
+ Minder ruimte nodig
- Minder gebrande smaak van het eten
Leg het eten niet te snel op de barbecue. Zeker bij een houtskoolbarbecue is het belangrijk dat je lang genoeg wacht.
Dit neemt wat tijd in beslag, ideaal om ondertussen een eerste aperitief te drinken.
Om te barbecueën zijn er 2 klassieke bereidingswijzen. De meest gebruikte methode is bereiden met directe warmte. Hierbij wordt het vlees boven de briketten of houtskool gelegd en sluit je het deksel. Directe warmte is perfect voor alle voedingsmiddelen die minder dan 20 minuten op de barbecue moeten.
Moet je vlees langer dan 20 minuten gegaard worden, dan is indirecte warmte meer aan te raden. Schuif hiervoor de briketten of houtskool naar de zijkanten en leg het vlees centraal op het rooster. Sluit de barbecue vervolgens af met een deksel indien beschikbaar.
Vuur zorgt ervoor dat het vlees letterlijk verbrand wordt. Hierdoor is het vlees op de barbecue minder gezond.
De vlammen ontstaan wanneer vet of olie op de kolen druipen. Het vet van het vlees begint door de warmte van het vuur te smelten. Hierdoor is het moeilijk om vlammen te vermijden. Toch hebben we enkele tips:
De hoeveelheid zuurstof speelt een belangrijke rol in de bereiding van je barbecue. Met luchtschuiven kan je de hoeveelheid zuurstof in je barbecue aanpassen. Hoe minder zuurstof, hoe zachter je barbecue zal bakken. Let op dat je het zuurstofrooster niet volledig sluit, want dan dooft het vuur helemaal.
Heeft je barbecue een deksel, maak daar dan gebruik van. Zo kan je de hete lucht laten circuleren. Je gebruikt de barbecue als een buitenoven waardoor de warmte gelijkmatig wordt verdeeld.
De kerntemperatuur van je vlees zal nog enkele graden stijgen wanneer je het vlees van je barbecue haalt. Je laat je vlees dus beter nog even rusten vooraleer je het aansnijdt. Op die manier kunnen de sappen in het vlees zich gelijkmatig verspreiden.
Ben je klaar met grillen, laat de barbecue dan nog even branden. Zo kan je het aanbaksel verbranden waardoor je het met een metalen borstel gemakkelijk kan verwijderen. Ga vervolgens met een halve citroen over de nog warme grill. Het zuur van de citroen maakt je rooster onmiddellijk proper.