7 tips voor de ideale BBQ aan het zwembad

7 tips voor de ideale BBQ aan het zwembad

7 tips voor de ideale BBQ aan het zwembad

Barbecueën aan het zwembad, er is geen betere manier om het zomergevoel compleet te maken. Daarom geven we graag wat tips om de perfecte zomerbarbecue te houden.

Kies de juiste barbecue

Voor een geslaagde barbecue heb je een goeie barbecue nodig. Dat kan zowel een gasbarbecue als een houtskoolbarbecue zijn.

Voor- en nadelen van houtskoolbarbecue:

+     Meer smaak dankzij specifieke kolen of houtsoorten

+     Meer aroma

+     Specifieke grill-smaak

-      Meer ruimte nodig

Voor- en nadelen van een gasbarbecue:

+     Warmt sneller op

+     Minder ruimte nodig

-      Minder gebrande smaak van het eten  

Kamado grill

Waar let je op bij het kiezen van je barbecue:

  • Beschikbare ruimte
  • Aantal te voeden mondjes
  • Ruimte tussen de staven (kans dat vlees tussen de staven van het raster valt)
  • Materiaal (ijzeren barbecues koelen sneller af)
  • Stevige barbecue met stabiel onderstel

Neem je tijd

Leg het eten niet te snel op de barbecue. Zeker bij een houtskoolbarbecue is het belangrijk dat je lang genoeg wacht.

  1.  Laat het vuur eerst boven de briketten of houtskool uitkomen.
  2. Verdeel de houtskool gelijkmatig over de barbecue.
  3. Zet het rooster en het deksel op de barbecue
  4. Laat de barbecue voorverwarmen

Dit neemt wat tijd in beslag, ideaal om ondertussen een eerste aperitief te drinken.

Tafelbarbecue

Direct of indirect bereiden

Om te barbecueën zijn er 2 klassieke bereidingswijzen. De meest gebruikte methode is bereiden met directe warmte. Hierbij wordt het vlees boven de briketten of houtskool gelegd en sluit je het deksel. Directe warmte is perfect voor alle voedingsmiddelen die minder dan 20 minuten op de barbecue moeten.

Moet je vlees langer dan 20 minuten gegaard worden, dan is indirecte warmte meer aan te raden. Schuif hiervoor de briketten of houtskool naar de zijkanten en leg het vlees centraal op het rooster. Sluit de barbecue vervolgens af met een deksel indien beschikbaar.

Voorkom vlammen

Vuur zorgt ervoor dat het vlees letterlijk verbrand wordt. Hierdoor is het vlees op de barbecue minder gezond.

De vlammen ontstaan wanneer vet of olie op de kolen druipen. Het vet van het vlees begint door de warmte van het vuur te smelten. Hierdoor is het moeilijk om vlammen te vermijden. Toch hebben we enkele tips:

  1. Hou een verstuiver met water bij de hand. Heb je vlammen, dan kan je ze ook blussen met een beetje water.
  2. Een deksel kan ook helpen. Dankzij het deksel is minder zuurstof en is de kans op vlammen kleiner.

Voeg zuurstof toe

De hoeveelheid zuurstof speelt een belangrijke rol in de bereiding van je barbecue. Met luchtschuiven kan je de hoeveelheid zuurstof in je barbecue aanpassen. Hoe minder zuurstof, hoe zachter je barbecue zal bakken. Let op dat je het zuurstofrooster niet volledig sluit, want dan dooft het vuur helemaal.

BBQ aan het zwembad
Deksel sluiten

Deksel sluiten

Heeft je barbecue een deksel, maak daar dan gebruik van. Zo kan je de hete lucht laten circuleren. Je gebruikt de barbecue als een buitenoven waardoor de warmte gelijkmatig wordt verdeeld.

Laat je vlees rusten

De kerntemperatuur van je vlees zal nog enkele graden stijgen wanneer je het vlees van je barbecue haalt. Je laat je vlees dus beter nog even rusten vooraleer je het aansnijdt. Op die manier kunnen de sappen in het vlees zich gelijkmatig verspreiden.

Reinigingstips voor barbecues

Ben je klaar met grillen, laat de barbecue dan nog even branden. Zo kan je het aanbaksel verbranden waardoor je het met een metalen borstel gemakkelijk kan verwijderen. Ga vervolgens met een halve citroen over de nog warme grill. Het zuur van de citroen maakt je rooster onmiddellijk proper.