Waarom zandfilters de beste keuze zijn!

Het filtersysteem is een erg belangrijk onderdeel van je zwembad. Je besteedt best wat aandacht aan het kiezen van je filter. Als ervaren zwembadbouwer kiezen wij steeds voor Triton zandfilters van Pentair. Deze filters hebben hun kwaliteit en degelijkheid al meer dan voldoende bewezen, bovendien zijn ze erg duurzaam.

Voordelen van een zandfilter

De zandfilter is een filtersysteem met een hoge kwaliteit. In tegenstelling tot andere filtersystemen vangt de filter zowel grote als kleine vuildeeltjes op.

De grote vuildeeltjes zijn bijvoorbeeld haar, insecten en bladeren. Deze resten vang je met de meeste filters goed op.

Het verschil zit hem in de kleine vuildeeltjes, de echte zwembadvervuilers. Tot deze categorie behoren de algen en fosfaten. Het zijn onzichtbare vuildeeltjes die je enkel met een zandfilter uit je zwembad verwijdert.

Door te kiezen voor een Triton zandfilter van Pentair zal je dus minder algengroei hebben.

Voordelen van een zandfilter
Werking van zandfilter

Werking van zandfilter

Een zandfilter zal niet werken wanneer je geen zwembadpomp hebt, beide delen van de installatie zijn noodzakelijk om het water helder te krijgen.

De zwembadpomp zal het water uit het zwembad pompen en naar de zwembadfilter brengen. Het zwembadwater gaat via de skimmers, de overloop of de onderloop naar de zandfilter. Dit is het oppervlaktewater. Ook via de bodemzuiger zal de pomp water naar de zandfilter brengen.

Heb je een skimmerzwembad dan heeft die skimmer waarschijnlijk een voorfilter of filtermandje. Dit kan reeds het eerst grote vuil opvangen. Gebruik hierbij ook zeker de NET Skim opvangzakjes, deze vangen al het grove vuil (takjes, bladeren, insecten,…) op zodat de zandfilter langer gespaard blijft en dus langer meegaat.

Eenmaal het water aan de zandfilter komt, wordt het water van boven naar beneden door de zandfilter gepompt. Die filter is gevuld met een filtermedium. Ondanks het bestaan van o.a. glasparels kiezen wij steeds voor zand.

Het water komt boven op het zand te staan en sijpelt dan naar beneden. De vuildeeltjes blijven aan het zand hangen en onderaan komt er helder water uit de filter. Vervolgens wordt dit water naar het zwembad gestuurd, eventueel na een passage aan de verwarmingsinstallatie.

Kies de juiste zandfilter

Je kiest de juiste zandfilter aan de hand van het volume van je zwembad. Dit volume moet je aftoetsen aan het debiet van je zandfilter. Voor een privézwembad dien je een filter te kiezen die binnen de 6u je volledige zwembadwater kan filteren.

Compare models
Debiet 8.5 m³/u 14 m³/u 22 m³/u
Max. inhoud zwembad 50m³ 80 m³ 130 m³
Filtermedia 50 kg filterzand en 25 kg filterkiezel 100 kg filterzand & 50 kg filterkiezel 200 kg filterzand & 100 kg filterkiezel

Een filter werkt natuurlijk enkel met het juiste filtermateriaal. Zowel het filterzand, als de filterkiezel kan je hier bestellen in zakken van 25kg.

Hieronder vind je een schema terug voor het filterzand van de Pentair zwembadfilters.

Type filter                 Filterzand               Filterkiezel (Grof)
Triton TR 40 50 kg 25 kg
Triton TR 60 75 kg 50kg
Triton TR 100      200 kg             100 kg

Het spreekt voor zich dat je eerst de filterkiezel in de zandfilter dient toe te voegen. Vervolgens voeg je het filterzand toe. Zo bekom je met deze zandfilter de best mogelijke filtering van je zwembad.

De zes standen van de zandfilter

De zes standen van de zandfilter

De zandfilters hebben steeds een zeswegkraan met verschillende standen op. We leggen je graag uit waarvoor deze standen dienen.

1. Filter: Dit doet de zandfilter 99% van de tijd, namelijk het filteren van het zwembadwater.

2. Waste: Bij deze stand wordt het water afgevoerd. Dit is enkel nodg indien het bad echt heel vuil is en een grondige reinigingsbeurt nodig is. Opgelet, bij deze stand loopt het bad letterlijk leeg.

3. Backwash: Dit is een korte onderhoudsbeurt die het filteren verbeterd (zie ‘Onderhoud van je zwembadfilter’). Dit doe je best 1 maal per week. Het water gaat in de omgekeerde beweging (van beneden naar boven) waardoor het vuil uit het filtermateriaal wordt gehaald.

4. Rinse : Deze stand moet je filter doorlopen vlak na het backwashen. 30 seconden lang laat je het water van boven naar beneden gaan terwijl het water wordt afgevoerd naar de riolering. Zo komt alle zand terug op zijn plaats en wordt het afval afgevoerd zoals bij de ‘waste’ stand.

5. Circulation: Bij deze stand gaat het water niet naar de zwembadfilter maar rechtstreeks terug naar het zwembad. Er wordt dus niet gefilterd.

6. Closed: Nu zijn alle uitgangen dicht. Staat je pomp aan dan mag je dit slechts een aantal seconden doen want de druk bouwt razendsnel op! Deze stand wordt vooral gebruikt om aan de pomp te kunnen werken. Op die manier komt er namelijk geen water terug van de zandfilter naar de pomp wanneer je de pomp even uitschakelt.

Onderhoud van je zwembadfilter

Een zwembadfilter heeft op zich weinig onderhoud nodig. Wekelijks dien je de filter kort te reinigen met een backwash van ongeveer 5 minuten. Daarna zet je de filter even op ‘Rinse’ zodat het vuil afgevoerd wordt.

Na 5 jaar zal je ook het zand uit je filter moeten vervangen. De bovenlaag van het zand wordt dan moeilijker doordringbaar door het opgestapelde vuil. De zandfilter kan dan verstopt raken waardoor de druk in de filterketel stijgt en het filterdebiet zal afnemen. Vervang je het filterzand niet dan kan je filter stuk gaan.