Waarom een warmtepomp de beste zwembadverwarming is!

Over het verwarmen van een zwembad wordt heel wat verteld en geschreven. Allerhande nieuwe technologieën worden voorgesteld alsof de markt zullen veranderen. Toch blijft de conclusie steeds : een warmtepomp is de beste en meest zuinige manier om een zwembad te verwarmen!

Waarom een warmtepomp de beste zwembadverwarming is!

Zeer hoog rendement

Een korte vergelijking met de andere opties maakt al snel duidelijk waarom een warmtepomp voor het zwembad het beste verwarmingsmechanisme is.

Een elektrische verwarming voor een zwembad is gewoonweg veel te duur in gebruik. Het verbruik is zo hoog dat je een elektrisch systeem enkel kan overwegen bij whirlpools tot 1500 liter. Voor een standaard zwembad van ongeveer 50.000 liter komt dit absoluut niet in aanmerking.

Bij een verwarming op gas of stookolie is vooral het rendement te laag. Waar deze verwarmingssystemen 5kW energie nodig hebben om 1 kW warmte te genereren, is dat bij een warmtepomp juist omgekeerd.

Ook Solarsystemen zijn erg in trek voor de verwarming van het zwembad, alleen bent u dan volledig afhankelijk van de zon. Hierdoor is dit systeem alleen in België of Nederland niet mogelijk. In samenwerking met een warmtepomp kan dit systeem wel rendabel zijn.

Voor- & nadelen van zwembad warmtepompen

Het grootste voordeel van een warmtepomp is het hoge rendement en de lage verbruikskost. Bij een degelijk toestel, met een economisch verantwoord verbruik, kan je de elektriciteitskost beperken tot 600 à 700 euro per jaar. Hierbij houden we wel rekening met een goede zwembadafdekking en dat u als zwembadeigenaar de temperatuur aanpast op dagen dat niet wordt gezwommen.

Maar aan een warmtepomp is een nadeel verbonden. Warmtepompen zijn trage verwarmers, zo dien je bij de opstart in de lente rekening houden met 7 dagen opwarmtijd om het water van 15°C tot 28°C te krijgen.

Bovendien is een warmtepomp ook afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Bij een hoge temperatuur warmt het water dus veel sneller op dan bij een lage buitentemperatuur. Hierdoor werken de meeste warmtepompen ook niet bij een buitentemperatuur van lager dan 5°C.

All Season warmtepompen zijn hierop een uitzondering, maar ook van deze pompen kan u niet verwachten dat ze het zwembad enkele graden warmer maken op één dag tijd. Onder de 5°C zal deze pomp enkel de temperatuur constant kunnen houden.

De juiste warmtepomp kiezen

Om de juiste keuze te maken tussen de verschillende merken warmtepompen dien je de COP-waarde te vergelijken. COP staat voor Coëfficiënt of Performance en betekent het afgegeven vermogen per opgenomen vermogen. Beter te verstaan als de afgegeven warmte per kW energieverbruik bij een bepaalde buitentemperatuur. Hoe hoger deze COP, hoe beter het rendement van de warmtepomp.

Toch willen we u erop wijzen enkel genormeerde en extern gecontroleerde warmtepompen te vergelijken. Helaas zijn de eigen metingen van de leveranciers niet altijd even objectief of worden ze bij een overdreven hoge temperatuur getest.

Naast de COP is ook de kwaliteit van de onderdelen belangrijk. Controleer of de warmtepomp een titanium warmtewisselaar heeft, enkel titanium is goed bestand tegen de chemische producten voor het zwembadonderhoud. Hierdoor zal je warmtepomp ook veel duurzamer zijn.

Ten slotte dient uw warmtepomp ook aangepast te zijn aan het zwembadvolume. Een goede fabrikant van warmtepompen heeft steeds een overzicht in de technische fiche staan. Zo kan u beslissen welke warmtepomp bij je zwembad past.

Neem hierbij een buffer van 5000L en vergroot deze buffer wanneer het zwembad lang in de schaduw ligt of wanneer u geen rolluik gebruikt. In die gevallen dien je een krachtigere warmtepomp te voorzien. Die zijn iets duurder in aankoop maar veel rendabeler. De opwarmingstijd wordt zo fel verkort waardoor de verbruikskosten lager of maximaal even hoog zullen zijn.

De ideale plaats voor de warmtepomp

De ideale plaats voor de warmtepomp

Het is aan te raden uw warmtepomp buiten te plaatsen. Op die manier hebt u geen technische ruimte nodig waarbij een goede toevoer en afvoer van lucht noodzakelijk is.

Staat de warmtepomp in open lucht dan is dat ideaal om de gekoelde lucht zo ver als mogelijk uit te blazen. Dat komt de directe omgevingstemperatuur van de warmtepomp ten goede en verbetert dus het rendement.

De warmtepomp hoeft niet per se in de zon te staan. Het is toch de omgevingstemperatuur die van belang is. Rondom de warmtepomp dient aan elke zijde toch 50cm vrije ruimte te zijn. Aan de ventilator voorzie beter 3 tot 5m vrije ruimte. Opnieuw om de gekoelde lucht ver genoeg weg te kunnen blazen.

Ook in functie van het geluid dient u stil te staan bij de plaatsing van de zwembad warmtepomp. Deze worden steeds stiller gefabriceerd maar het is toch aangenamer wanneer dit geluid tot het minimum beperkt wordt. Dit kan door de warmtepomp bijvoorbeeld net om de hoek te plaatsen.

Heb je nog andere vragen omtrent de verwarming van het zwembad, aarzel dan niet contact op te nemen!