Wanneer en hoe vervang je een filterpomp voor het zwembad?

Een technische installatie kan door slijtage en ouderdom slechter gaan presteren. Zo ook voor filterpompen. In deze blog leggen we uit hoe je kan herkennen dat je filterpomp aan vervanging toe is. Verder krijg je ook een handleiding voor het vervangen van een filterpomp.

In deze blog hebben we het enkel over Speck filterpompen voor zwembaden van de serie Badu 90. Heeft u pompen van een andere serie dan zijn veel zaken waarschijnlijk vergelijkbaar maar daarover kunnen we ons niet uitspreken.

Om alles te verduidelijken geven we nog een overzicht mee van de beschikbare filterpompen. Voor elk model geven we weer voor welke zwembaden ze geschikt zijn.

Wanneer is je filterpomp aan vervanging toe?

De levensduur van een filterpomp is afhankelijk van verschillende factoren. Toch kan je stellen dat een zwembadpomp gemiddeld 8 jaar meegaat.

Wanneer er een lek ontstaat tussen het motorgedeelte en het pomphuis, dient de pomp vervangen te worden. Een dergelijk lek is onherstelbaar.

Komt de filterpomp vast te zitten en maakt ze meer lawaai nadat u de pomp terug in werking laat treden? Dan zullen de roulementen van de filterpomp stuk zijn. Ook in dat geval dient u de pomp te vervangen.

Soms kan de thermiek van de filterpomp eens uitvallen. Op zich is dat niet zo erg. Maar wanneer de thermiek regelmatig uitvalt op een korte termijn, dan is de pomp versleten. Ook in dat geval is de enige oplossing de filterpomp vervangen.

Wanneer is je filterpomp aan vervanging toe?

Hoe vervang ik mijn oude filterpomp door een nieuwe filterpomp?

Hierbij een handige controlelijst voor het vervangen van je filterpomp.

  • Eerst en vooral zorg je er natuurlijk voor dat de installatie niet meer draait. Zorg er dus voor dat de filterpomp geen stroom meer ontvangt.
  • Vervolgens draai je alle kranen van de technische installatie volledig dicht.
  • De derde stap bestaat uit het loskoppelen van de oude filterpomp. Zowel de PVC-stukken vooraan als achteraan dienen losgedraaid te worden.
  • Daarna neem je de oude filterpomp weg en plaats je de nieuwe filterpomp volgens de voorschriften. Deze worden mee geleverd in met de pomp. Zorg ervoor dat alles zeker waterdicht is. Het PVC-materiaal zal je dus moeten afdichten met lijm en teflon.
  • Vul de voorfilter van de filterpomp met water. Dit is noodzakelijk om de pomp niet kapot te maken want een filterpomp mag nooit droog draaien.
  • Ten slotte maak je de eerste 2 stappen ongedaan. Je draait alle kranen opnieuw open en laat de installatie terug opstarten.

Je merkt het: een filterpomp vervangen is op zich niet zo moeilijk. Ben je toch niet zeker van je stuk? Vraag dan aan je zwembadbouwer om deze vervanging uit te voeren.

Voor welke zwembaden zijn deze filterpompen geschikt?

Hierbij een overzicht:

Onderscheid monofasig en driefasig:

Dit onderscheid is enkel afhankelijk van het type netwerk dat in je huis ligt. Is dat driefasig, dan dien je een driefasige filterpomp te kiezen. Is het monofasig, dan kies je ook een monofasige pomp.

Compare models
Capaciteit filter Ongeveer 20 m³/u Ongeveer 15 m³/u Ongeveer 13 m³/u Ongeveer 11 m³/u Ongeveer 7 m³/u
Volume zwembad 90 tot 120 m³ 75 tot 90 m³ 60 tot 75 m³ 40 tot 60 m³ Tot 40 m³