Hygiënetips voor aan het zwembad

De zomer is voor gezinnen hét moment om veel tijd aan het zwembad te spenderen. Toch is het aan te raden om voor het zwemmen een aantal hygiënetips te overlopen.

Op die manier komen er minder bacteriën in het zwembad terecht. Handig meegenomen: minder bacteriën betekent ook minder nood aan onderhoudsproducten!

Waarom hygiëne zo belangrijk is bij een zwembad

In het zwembadwater komen automatisch bacteriën terecht. En die bacteriën kunnen ziektes veroorzaken. Daarom is de ontsmetting van het water erg belangrijk. Daarvoor maak je gebruik van chloor of een ander ontsmettingsproduct. 

Waarom hygiëne zo belangrijk is bij een zwembad?
Houden chemische producten de bacteriën uit het water?

Houden chemische producten de bacteriën uit het water?

Chloor dient inderdaad voor het bestrijden van bacteriën in het zwembad. Maar wanneer er zweet, vuil of urine in het water terecht komt, dan zal de chloor eerst deze zaken afbreken en niet de bacteriën. Het is dus belangrijk om deze zaken in het zwembad te vermijden en dat kan heel eenvoudig met volgende maatregelen:

  • Ga niet in het water wanneer je last hebt van diarree
  • Neem een korte douche vooraleer je in het zwembad gaat. 1 minuut volstaat om al het vuil te verwijderen, hierdoor wordt de werking van de producten veel effectiever.
  • Vermijd lichaamsvochten zoals urine in het zwembad
  • Slik geen water in

Hoe herken je een proper zwembad?

Een gezond zwembad zal bijna niet ruiken naar chloor. Wanneer je die typische chloorgeur ruikt dan ruik je eigenlijk de geur die ontstaat wanneer chloor zich vermengt met urine. Het ruiken van de chloor is dus geen teken dat het zwembad gezond is.

Het is ook hierdoor dat je rode (bloeddoorlopen) ogen of een lopende neus krijgt of dat je begint te hoesten. Een gezond zwembad heeft dus geen sterke chloorgeur.

Een gezond en veilig zwembad herken je wel dankzij de volgende tips:

Ten eerste kan je als ouder de waterkwaliteit gaan testen. Hiervoor kan je goedkope teststrips kopen of een duurdere digitale tester aanschaffen. Bij deze testers zit een handleiding voor het meten en interpreteren van de waterkwaliteit.

Is de waterkwaliteit niet in orde, dan is het af te raden om in het zwembad te gaan zolang de waterkwaliteit niet op orde is.

Verder kan je ook controleren of je in het diepe gedeelte van het zwembad de bodemzuigers nog kan zien.

Dankzij deze tips kan je genieten van een gezond zwembad!

Hoe herken je een proper zwembad?