Buiten koken krijgt een nieuwe betekenis met deze vuurschaal met bakplaat. Dit kooktoestel is het hebbeding voor de liefhebber van BBQ en outdoor cooking. Maar je kan de vuurschaal ook gewoon gebruik om je aan op te warmen. Het unieke design maakt van dit veelzijdig kooktoestel een blikvanger op je terras.
De vuurschaal en de sokkel zijn gemaakt van cortenstaal. Deze roeststaal beschermt het metaal en wordt nog mooier wanneer het wordt blootgesteld aan de weerselementen. De vuurschaal en de sokkel worden geroest geleverd en kunnen door dit Corten staal niet doorroesten. Toch let je in het begin best op want door regen,… kunnen er roestvlekken op de ondergrond te recht komen.
Dit exemplaar heeft een diameter van 100cm. Die grootte maakt onmiddellijk indruk op je gasten. Je kan bij een vuurschaal met diameter 100cm gemakkelijk met 10 personen rond de vuurschaal staan. Dit gezellig outdoor kooktoestel kan je zowel gebruiken voor een intieme avond met vrienden als voor een groot familiefeest. Het model met diameter 100cm is geschikt om maaltijden te maken tot ongeveer 50 personen.
Brandt het hout in de vuurschaal dan heeft de vuurschaal een gezellige warmte af. Hierdoor kan je zelf in de winter buiten genieten en koken. De vuurschaal is erg efficiënt aangezien de hitte niet zomaar in de lucht verdwijnt maar maximaal wordt opgenomen door de vuurschaal. Die vuurschaal straalt de hitte vervolgens uit naar zijn omgeving.
De sokkel, eveneens uit cortenstaal, kan je ook zonder de vuurschaal gebruiken. Zo kan je er planten of beelden op plaatsen om je tuin te decoreren.
De plancha of bakplaat, uit 10 millimeter dik gietijzer, zorgt ervoor dat je heerlijke gerechten kan bereiden. Belangrijk is dat je deze plaat goed insmeert met olie aan de bovenkant én de zijkant. Vis, vlees, aardappelen, groenten, fruit, eieren, champignons,… alles kan je op deze plancha of bakplaat klaarmaken.
Na de maaltijd leg je terug hout in de vuurschaal en je kunt blijven genieten van de warmte en de vlammen die uit de ring opstijgen.
Wanneer je voor de eerste keer een vuur stookt is het noodzakelijk om de eerste 25 minuten een klein vuur te maken en dit pas hierna te vergroten. Doordat de plaat aan de binnenzijde beduidend warmer wordt dan aan de buitenzijde zal de plaat bij verwarming altijd hol trekken. Wanneer echter bij de eerste keer een te groot vuur gemaakt wordt, dan zal de plaat in de toekomst veel holler trekker dan wanneer dit vuur geleidelijk aan wordt opgebouwd. De plaat moet zich zetten. Na de eerste keer stoken is deze procedure niet meer nodig.
Het toestel functioneert het best nadat hij 1 of 2 keer is gebruikt en de olie in de plaat is gebrand. Dat vereenvoudigt het bakproces en beschermt de plaat tegen het roesten wanneer je deze niet gebruikt. Gebruik je bakplaat voor een langdurige periode niet, dan is het aan te raden deze elke 7 tot 10 dagen even in te smeren met plantaardige olie.