Hoe kan je zwembad voorbereiden op de winter?

Maak je zwembad zelf winterklaar

Maak je zwembad zelf winterklaar

Op het einde van het zwemseizoen dien je het zwembad te overwinteren. Dat winteronderhoud van je zwembad lijkt een lange taak. Toch valt het winterklaar maken van je zwembad best mee als je ons stappenplan gebruikt.

  1. Laatste grondige onderhoudsbeurt
  2. Filteren voor lange periode
  3. Afsluiten van de warmtepomp
  4. Filter in wintermodus plaatsen
  5. Beschermen van de skimmers met Gizzmo’s
  6. Winterzeil plaatsen

Schep alle bladeren weg, schrob met de borstel over de wanden en de bodem, schrob de waterlijn met HTH Borkler Gel en gebruik je zwembadstofzuiger om de zwembadbodem te kuisen.

Controleer een laatste maal de waterkwaliteit van het zwembad met een watertester en voeg de producten toe die noodzakelijk zijn om de waterkwaliteit perfect te zetten.

Laatste onderhoudsbeurt
Filteren tijdens de wintermaanden

Vooraleer je het winterproduct toevoegt, dien je eerst het zwembadwater nog een volledige nacht te filteren. Op die manier zijn de producten voor de waterkwaliteit aan te passen verwerkt. Na het filteren mag je het winterproduct aan het zwembadwater toevoegen.

Afsluiten van de warmtepomp:

De volgende stap in het winteronderhoud is het afsluiten van de warmtepomp. Sluit eerst de toevoer van het water naar de warmtepomp af, koppel vervolgens de warmtepomp zelf los en laat het water uit de warmtepomp lopen. Om de warmtepomp te beschermen tegen inlopend vocht kan je beter ook de winterhoes over je warmtepomp plaatsen. Zo is deze nog beter beschermd.

Actieve overwintering:

Belangrijk! Een actieve overwintering kan wanneer de installatie op een vorstbestendige plaats staat.

Na een volledig filtercyclus is de waterkwaliteit nu in orde om zonder problemen te overwinteren. Vervolgens kan je de filterinstallatie in wintermodus zetten. We raden aan de filterpomp nog 2 uren per nacht te laten werken. Op die manier worden de vuildeeltjes nog verwerkt en is het opstarten van je zwembad een pak gemakkelijker in de lente! Toch een belangrijk voordeel. Verder blijven ook de leidingen soepel.

Passieve overwintering:

Indien de installatie niet vorstvrij staat moet deze worden afgezet. Alle onderdelen en leidingen waarop de kans groot is dat het water erin kan vervriezen, moeten geledigd worden. Verder is het belangrijk de skimmers te beschermen tegen de vrieskou. Daarvoor kan je ze afsluiten met Gizzmo’s.

Gizzmo’s sluiten de skimmers volledig af waardoor er geen water meer naar de filterinstallatie kan via de skimmers. De afvoer naar de filterinstallatie verloopt dan enkel via de bodemzuiger. Je kan ook opteren om de skimmers te beschermen met isomo. Dan kan er wel nog water via de skimmers naar de installatie.

Om bladeren in het zwembad te vermijden, dien je een winterzeil te plaatsen. Om te voorkomen dat ijs en sneeuw het winterzeil kapot maken, plaats je beter ijsbrekers diagonaal over het water. Deze ijsbrekers zorgen voor een versteviging van het winterzeil.

Na deze stappen is het winteronderhoud volledig afgerond en is het zwembad volledig klaar voor de winter.